Ponovo sukobi u Ukrajini

Na Evropskom trgu u Kijevu večeras su se ponovo nakratko sukobile pristalice evropskih integracija sa policijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2013.

23:15

Default images

Kako su javile ruske agencije, upotrebljeni su pirotehnika i suzavac, ali nije jasno da li je suzavac ispalila policija.

Agencija Interfaks izveštava da se situacija stabilizovala i da je sukob prestao.

Interfaks navodi, pozivajući se na pres službu kijevske policije, da je od jednog poslanika dobijena dojava da se na Trgu nalazi minibus sa eksplozivom i da je upućena antidiverzantska jedinica koja od demonstranata nije mogla da priđe vozilu, dok agencija RIA Novosti prenosi da je razlog za sukob bio taj što su demonstranti blokirali vozilo i izvukli iz njega čoveka za kog su mislili da je saradnik ukrajinskih specijalnih službi i da ih je prisluškivao.

Blizu stotinu pripadnika specijalne jedinice "Berkut" došli su na Trg kako bi odblokirali automobil i tada je počelo koškanje, navodi RIA Novosti.

Ta agencija navodi da su obe strane upotrebile suzavac a Interfaks je preneo tvrdnju šefa poslaničke opozicione grupe "Otadžbina" (Batkivščina) Arsenija Jacenjuka da je "nekoliko poslanika povređeno".

U međuvremenu je rasformiran kordon specijalnih snaga kod Trga i povlače se i pripadnici policije, navodi Interfaks.

Prema proceni te agencije, na Trgu se nalazi između četiri i pet hiljada učesnika akcije a na njemu nastupaju i ukrajinske muzičke grupe.

Učesnici mitinga pozivali su sa scene da se prekine sa provokacijama.

Akcije pristalica evrointegracija održavaju se u Ukrajini od prošlog četvrtka, podseća RIA Novosti, dodajući da je prošle nedelje ukrajinska vlada obustavila pripreme za potpisivanje sporazuma o asocijaciji sa EU, koji je bio planiran za potpisivanje 28-29. novembra na samitu "Istočnog partnerstva" u Vilnjusu.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič obratio se naciji objašnjavajući obustavljanje priprema ekonomskim problemima koji bi mogli da nastupe u prelaznom periodu.

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, koja je na odsluženju zatvorske kazne, stupila je u štrajk glađu kako bi izvršila pritisak na Janukoviča da potpiše sporazum o asocijaciji sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: