Nastavlja se skrining u Briselu

U nastavku eksplanatornog skrininga u Briselu, razmotrena su pitanja koja se odnose na oblast borbe protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja ljudi, oružja.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 03.10.2013.

09:21

Default images

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, konstatovano je da su u ovoj oblasti uspostavljeni osnovni standardi na globalnom nivou (UN i SE), dok Evropska unija poseduje niz propisa i odluka kojima se precizira implementacija globalnih standarda.

Delegacija MUP-a posebnu zainteresovanost pokazala je za pitanja rešavanja problema uništavanja zaplenjenih opojnih droga i psihoaktivnih supstanci.

U Briselu je danas nastavljen eksplanatorni skrining koji se tiče pitanja iz Poglavlja 24 - pravde, slobode i bezbednosti.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanjom Miščević predvode delegaciju koja uključuje brojne stručnjake iz ministarstava unutrašnjih poslova, pravosuđa, odbrane i ostalih organa bezbednosti.

Razgovorima o poglavlju 24 u Briselu zaokružuje se priča o vladavini prava u Srbiji, izjavila je danas Tanja Miščević, šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

"Nastavljamo razgovore koje smo započeli prošle nedelje”, rekla je Miščevićeva novinarima u pauzi drugog dana skrininga o pitanjima vezanim za pravdu slobodu i bezbednost, koji je juče počeo u sedištu Evropske komisije.

Miščevićeva, koja uz ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Branka Ružića predvodi delegaciju Srbije, ukazala je da se poglavlje 24 naslanja na poglavlje 23 (pravosuđe i ljudska prava), o kojima je raspravljano na prethodnoj rundi skrininga.

"Ovim se praktično zaokružuje priča o vladavini prava u Srbiji”, konstatovala je ona.

Kako je objasnila šefica beogradskog tima, glavne teme današnjih razgovora sa stručnjacima iz Evropske komisije su borba protiv terorizma, razmena podataka i suzbijanje trgovine ljudima.

“Kolege koje operativno rade ove poslove imali su niz pitanja o dobroj praksi u pojedinim zemljama članicama EU”, ispričala je ona.

Miščevićeva je navela da je kao i juče, iz Skupštine Srbije preko video linka moguće direktno pratiti tok skrininga. “Imali smo i juče i danas mnogo pitanja iz Beograda, što ukazuje koliko je ova tema životvorna i zanimljiva, kako za nevladin sektor, tako i za kolege koje danas nisu sa nama", rekla je ona.

Ova runda skrininga o poglavlju 24 nastaviće se i sutra, a sledeća će biti posvećena poglavlju 32, koje se odnosi na javne finansije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: