Ambasada u Kairu: Turisti oprez

Ambasada Srbije u Kairu preporučuje građanima Srbije koji borave u Egiptu da izbegavaju okupljanja i demonstracije, napominjući da su letovališta bezbedna.

Izvor: B92

Sreda, 03.07.2013.

12:03

Default images

Ipak, i u letovalištima se preporučuje visok stepen opreza, napominju iz srpske ambasade.

Ambasada neprestano prati događaje u Egiptu, u stalnom je kontaktu sa čitavim diplomatskim korom u toj zemlji i od početka demonstracija i izbijanja sukoba redovno obaveštava Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ambasada Srbije posebno vodi računa o situaciji u poznatim egipatskim letovalištima gde borave građani Srbije. Na osnovu informacija koje dobijamo iz Egipta, preporučujemo građanima Srbije koji borave ili nameravaju da borave u Egiptu, turistički ili po nekom drugom osnovu, da izbegavaju okupljanja i demonstracije, čak i kada se odvijaju na miran način, i da izlaske svedu na nužni minimum", navodi se u saopštenju MSP dostavljenom Tanjugu.

Građanima Srbije se, takođe, savetuje da se u potpunosti uzdrže od korišćenja kamera i foto-aparata, kao i da izbegavaju korišćenje mobilnih telefona na javnim mestima. Poželjno je da osobe ženskog pola budu u pratnji muškarca.

"U letovalištima na Crvenom moru (Šarm el Šejk, Hurgada, Taba, El Guna) nisu zabeleženi incidenti i nema najava da će ih biti, te je prema do sada dostupnim informacijama boravak za turiste u ovim mestima bezbedan", ističe se u saopštenju.

Ipak, avio-transport je jedino preporučeno sredstvo za odlazak na ove destinacije, a i tamo se preporučuje visok stepen opreza. Kako je navedeno, demonstracije su moguće u letovalištima na Mediteranu (Marsa Matruh).

"Sa izbijanjem demonstracija koje su politički motivisane stvoren je i ambijent koji ide na ruku teroristima čija meta mogu da budu posete hrišćanskim znamenitostima u Egiptu, kao što je manastir Sv. Katarine na Sinaju. Zato je potrebno izbegavati posete takvim lokacijama, a iz istih razloga trebalo bi izbegavati i sve izlete lokacijama u dolini Nila (Luksor, Asuan i dr)", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: