Petak, 26.04.2013.

14:10

"SPC se ne meša već ukazuje"

Mitropolit Amfilohije kaže da se on i SPC nisu umešali u državnu politiku stavovima o sporazumu, već da su skrenuli pažnju da dokument nije dobro rešenje.

Izvor: Beta

Default images

Amfilohije je novinarima u Podgorici kazao da je crkva samo rekla da parafirani sporazum "Kosovo i Metohiju pretvara u bure baruta" i poručio vlastima u Srbiji da "jedna određena vlast u određenom trenutku nema monopol nad istinom i sudbinom jednog naroda".

"Bolje je na vreme skrenuti pažnju, a to radi crkva od pamtiveka...Ne vidim ja tu nekakvo mešanje u politiku. Shvatanje da određena struktura vlasti u jednom trenutku ima monopol na istinu i sudbinu naroda je davno prevaziđeno i pripada totalitarnom režimu, a mi pripadamo vremenu novih horizonata", zaključio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski ranije je ocenio da je briselskim sporazumom vlast u Beogradu priznala Kosovo, karakterišući taj dokument kao "ponižavajući".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče mitropolitu Amfilohiju i Crkvi da povodom Kosova "neće voditi politiku Srbije".

Amfilohije je naveo da se Crkva svojim stavom o sporazumu nije umešala u državne poslove, već da je "skrenula pažnju" da "rešenje nametnuto bombardovanjem 1999. godine i politikom međunarodnog faktora, nije dobro...i nije rešenje tog životnog pitanja na Balkanu, nego Kosovo i Metohiju pretvara u bure baruta u Evropi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: