Četvrtak, 21.02.2013.

08:13

"Nema sukoba SNS i SPS oko EPS-a"

Ministarka energetike Zorana Mihajlović negirala je za "Blic" da između SNS-a i SPS-a postoji sukob oko EPS-a.

Izvor: Blic, Tanjug

Default images

"Ovde je reč o postavljanju prioriteta u javnom preduzeću koje je godinama urušavano, a ne o strančkom sukobu. Moj posao je bio da od Upravnog odbora i direktora zatražim da urade ono što je prioritet i što je Vlada usvojila", precizirala je ministarka.

Ona je naglasila da bi električna energija od 1. aprila mogla da poskupi za 10 do 12 odsto.

"Ako EPS osnuje u narednih nekoliko dana preduzeće koje će biti javni snabdevač, onda je moguće i da od Agencije za energetiku do polovine marta dobije saglasnost na cenu koja bi važila od 1. aprila. Poskupljenje će najverovatnije biti od 10 do 12 procenata, a konačan sud o tome će dati Agencija", rekla je Mihajlovićeva.

Ona kaže i da vlada neće još dugo čekati da se vrh EPS-a dogovori.

"Nećemo čekati još dugo. Prošle nedelje sam poslala pismo UO i generalnom direktoru u kojem se kaže da je prioritet osnivanje preduzeća koje će vlada odrediti za javnog snabdevača. Očekujem da taj posao do kraja nedelje bude završen, a nakon toga ćemo razgovarati o rešavanju finansijske situacije. Ako EPS to ne može da sprovede, Vlada će uzeti stvar u svoje ruke", poručila je Mihajlovićeva.

LDP: Građani će snositi teret lošeg funkcionisanja EPS-a

Dok se spekuliše o sukobu u vladajućoj koaliciji u vezi sa EPS-om, opozicija ocenjuje da je novi predlog tarifnog sistema za električnu energiju dokaz da su vlada i ministarka Mihajlović slagali javnost kada su u avgustu najavljivali vraćanje jeftinije dnevne tarife.

Liberalno-demokratska partija upozorava da će cena struje umesto toga uskoro biti uvećana po nekoliko osnova, a rezultat će biti to da će građani Srbije ponovo finansirati neefikasnost EPS-a, odbijanje reformi i partijsko upravljanje tim preduzećem.

"Umesto pojevtinjenja za one koji odgovorno troše struju, precizne zaštite najugroženijih i modernizacije upravljanja u EPS-u, vlada kažnjava upravo one koji su i inače najodgovorniji potrošači i traži novo zaduženje za EPS-a. Najveći dužnici EPS-u su neuspešne državne firme, monopolisti i gubitaši koje vlada i dalje štiti, a cenu za to plaćanju oni koji se ponašaju odgovorno i najsiromašnija domaćinstva u zemlji", navodi se u saopštenju LDP-a.

Država, kako navodi ta stranka, namerava da podigne cenu struje u noćnoj tarifi, da smanji granicu za prelazak u crvenu tarifu, za proleće najavljuje i formalno povećanje cene kilovat časa, i istovremeno pokušava da osigura neverovatno zaduženje za EPS-a od skoro 500 miliona evra koje će platiti poreski obveznici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: