Čestitka Kosovu, podrška dijalogu

Od dijaloga Prištine i Beograda korist će imati svi građani Kosova i ceo region, ocenio je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2013.

20:58

Default images

Obama je ovo napisao u telegramu, u kome je čestitao petu godišnjicu nezavisnosti predsednici Kosova Atifeti Jahjagi.

Uz čestitke za postignuti napredak, između ostalog i na ukidanju nadgledane nezavisnosti, Obama je ukazao i na činjenicu da je pred Kosovom dosta posla koji treba obaviti.

"Upućujem vam moje najsrdačnije čestitke, vama i narodu Kosova povodom pete godišnjice nezavisnosti vaše države. Godina koju smo ostavili za sobom bila je posebno važna za Kosovo. Vaša zemlja je ostvarila istorijske korake u realizaciji okončanja nadgledanja nezavisnosti", navodi se u telegramu čestitke predsednika Obame.

Obama je podsetio da je Kosovo išlo napred u konsolidaciji demokratskih institucija, jačanju vladavine zakona i u ekonomiji, te u razvoju tolerantne, sveobuhvatne i višenacionalne države.

"Takođe, učinjen je napredak u dijalogu sa Srbijom, koji je vodio napred u pravcu normalizacije odnosa, od kojeg će imati koristi svi građani Kosova, vaši susedi i celi region", kazao je predsednik SAD.

Obama je dodao i da je važno i članstvo Kosova u Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

U čestitiki Obama takođe ističe da su SAD ponosne da su prisni prijatelji i partneri s Kosovom i da ostaju posvećeni zajedničkom cilju da Kosovo obezbedi svoje zasluženo mesto sa evropskom, demokratskom i naprednom budućnošću.

"Divimo se napretku koji je Kosovo ostvarilo ovih prvih pet godina nezavisnosti i drago nam je da zajedno sa vama radimo da ta dostignuća u budućnosti budu još veća", dodaje se u telegram američkog predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: