U Vukovaru će se piti kafa ili kava

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara najavio je za 2. februar veliki protest protiv uvođenja srpskog jezika i ćirilice kao službenog jezika i pisma u tom gradu.

Izvor: B92, RTL

Četvrtak, 17.01.2013.

16:56

Default images

Na skup zakazan za 2. februar pozvani su i veteranski aktivisti i pripadnici ratnih jedinica Hrvatske vojske, kao i svi penzionisani generali.

Hoće li popiti kavu s mlijekom ili kafu s mlekom? Za neke Vukovarce je sasvim svejedno, jer su stanovnici tog grada i Srbi i Hrvati, koji govore i ekavicom i ijekavicom. Na nekim zgradama, kancelarijama i institucijama odavno piše "Veće", i to ćirilicom.

Srđan Milaković, predsednik vukovarskog SDSS-a, drži se ekavice i podseća da se dobro zna kako se pre rata govorilo u Vukovaru, bez obzira na nacionalnost. Međutim, Miodrag Nedeljković, predsednik Vijeća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije, oduvek govori ijekavicom.

Mleko ili mlijeko, kafa ili kava, veće ili vijeće? Dilemu je rešio predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac, koji kaže da će natpis u Vukovaru biti pisan ekavicom. Na pitanje da li će pisati Županija vukovarsko-srijemska ili vuovarsko-sremska odgovara:

"Većina ljudi koji tamo govre reći će Županija vukovarsko-sremska".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: