Novi napadi na Srbe s Kosova

Na ulazu u Suvi Do kamenovan autobus koji je prevozio Srbe, a u naselju Brđani vozilo EPS-a. U srpskom delu Orahovca opljačkana i demolirana kuća kosovskih Srba

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 24.12.2012.

18:20

Default images

Kancelarija za KiM traži od međunarodne zajednice da pronađe počinioce incidenata u Suvom Dolu i Brđanima.

Na ulazu i Suvi Do oko 16 sati kamenovan je autobus koji je prevozio Srbe iz Kosovske Mitrovice. Nešto ranije u naselju Brđani kamenovano je vozilo EPS-a, nakon što su radnici tog preduzeća iz svog sistema isključili nelegalno priključene potrošače.

Dodaje se da niko nije povređen u tim incidentima, ali da je načinjena materijalna šteta.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje te incidente, a od međunarodne zajednice traži da se počionioci odmah pronađu i kazne, a da Srbima na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije omoguće pravo na rad i normalan život, navodi se u saopštenju.

Opljačkana i demolirana srpska kuća u Orahovcu

U srpskom delu Orahovca provaljena je, demolirana i opljačkana kuća kosovskih Srba Srećka i Lazarke Simić, saopšteno je iz srpske opštine Orahovac.

Incident se dogodio prethodnih dana u vreme kada je ovaj stariji bračni par bio kod lekara i u poseti deci u centralnoj Srbiji. Po povratku kući Simići su pozvali pripadnike kosovske policije čiji su istražitelji obavili uviđaj i uzeli otiske sa nekih od ispreturanih predmeta.

Iz kuće su, kako se navodi u saopštenju, ukradeni dva TV aparata, veš mašina, usisivač, DVD, 20 litara rakije, servisi za ručavanje i kafu i još neke stvari iz pokućistva. Takođe, na zidovima dnevne sobe provalnici su bronzanom bojom ispisali grafit "Oslobodilačka vojska Kosova".

U saopštenju iz srpske opštine Orahovac kaže se i da se ovaj incident doživljava kao još jedan u nizu pokušaja zastrašivanja preostalih Srba u Orahovcu. Dodaje se, takođe, da ovo nije prvi put da Srbi nakon što se vrate na Kosovo zateknu svoje kuće u ovakvom stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: