Izvađena mrtva riba iz Toplice

Predstavnici ribočuvarske službe ''Južna Morava Dva'' uklonili su iz reke Toplice u Kuršumliji čak 7.500 uginulih riba.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 30.09.2012.

09:11

Default images

Direktor te službe Nikola Kumanović kazao je da je očišćeno svega dva kilometara reke Toplica, a da je veliki pomor riba u dužini od čak 15 kilometara nizvodno od Kuršumlije.

"Riba je u fazi raspadanja i pitanje je ima li svrhe nastaviti i narednih dana sa uklanjanjem", kazao je Kumanović.

On je istako da su tokom dana na licu mesta bili prisutni i pripadnici policijske službe iz Kuršumlije.

Ne želeći da pre rezultata istrage spekuliše o tome koja je i da li je neka kuršumlijska firma kriva za veliki pomor ribe u reci Toplici kod Kuršumlije, kakav se ne pamti u poslednjih 30 godina on je apelovao na sve inspekcije i državne organe koji su izašli na teren da sprovedu detaljnu istragu kako bi krivci za ovaj veliki ekološki incident bili što pre otkriveni i sankcionisani.

Kuzmanović je rekao da se broj uginulih riba povećava te da uginule ribe i dalje plutaju Toplicom, dok je reka i dalje crne boje sa izuzetno neprijatnim mirisom koji se širi.

Za to vreme iz Kuršumlijskih fabrika SIMPO ''Šik'' i ''Frigonajs'' negiraju da imaju bilo kakve veze sa uginućem riba, iako su u julu prošle godine protiv oba preduzeća pokrenuti sudski postupci zbog ispuštanja zagađujućih i opasnih materija u reku Banjsku, što je tada izazvalo zagađenje reke Toplice.

Menadžer za odnose s javnošću drvnog preduzeća "Simpo-Šik" u Kuršumliji Jelena Nestorović rekla je Tanjugu da je na odmoru i da još ne zna o čemu se radi.

Rezultati analize vode, kao i inspekcija koja je na terenu, utvrdiće ko je zaista kriv za veliki pomor riba u toj reci

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: