Crna Gora punopravna članica STO

Crna Gora od danas je punopravna članica Svetske trgovinske organizacije, što je bio jedan od njenih najvažnijih spoljno-političkih prioriteta.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 29.04.2012.

09:45

Default images

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Crna Gora je 154. punopravna članica STO. Protokol o pristupanju Crne Gore u organizaciju globalnog ekonomskog sistema potpisan je 17. decembra prošle godine, a danas je stupio na snagu.

Članstvo Crne Gore u STO će, kako se navodi, omogućiti rešavanje sporova na konstruktivan način, smanjenje troškova života, veći izbor robe i usluga, rast spoljno-trgovinske razmene i borbu protiv korupcije.

Očekuje se da će članstvo u STO, takođe, biti pozitivan signal inostranim investitorima, jer će Crna Gora biti prepoznata kao destinacija u kojoj se poštuju međunarodno prihvaćena pravila trgovine.

Kako se navodi, STO predstavlja najširi forum za vođenje pregovora o liberalizaciji međunarodne trgovine u svim njenim segmentima.

U cilju postizanja veće koherentnosti u vođenju globalne ekonomske politike, STO sarađuje sa Svetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, i zajedno sa njima čini osnovu savremenog multilateralnog sistema , navodi se u saopštenju.

STO je osnovana 1995. godine. Osnivanjem STO stvorena je pravna i institucionalna osnova za obezbeđenje nesmetanog protoka robe, ljudi i usluga u međunarodnim okvirima.

U okviru STO obavlja se oko 97 odsto svetske trgovine robom i uslugama. Crna Gora je zahtev za članstvo u STO podnela u decembru 2004. godine.

Srbija nije član STO, a zahtev za prijem podnela je 2004. godine. Do sada je sa tom organizacijom uskladila trgovinske sporazume, a do punorpavnog članstva ostali su još bilateralni pregovori svakom od 153 članice.

Iz regiona jugoistočne Evrope samo još BiH i Srbija nisu članice STO.

U proseku , za pristupanje je potrebno šest godina, a apsolutni rekorder je Kina, kojoj je za pridruživanje trebalo više od 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: