Kosovo zateže odnose Srbije i Gane

Mediji u Gani pišu da će ta zemlja uskoro potpuno zatvoriti misiju u Beogradu. Srbija proterala ambasadora pošto je Gana priznala Kosovo.

Izvor: B92, Gana web

Četvrtak, 01.03.2012.

08:14

Default images

Šef diplomatije Gane Alhaji Mohamed Mumuni je u parlamentu rekao da su dosadašnji srdačni odnosi dve zemlje pretrpeli "ozbiljnu štetu" posle priznavanja Kosova. Portal 'Ganaveb' navodi da su "besne srpske vlasti" pokušale preko ambasadora u Beogradu Samuela Valisa-Akjana da izvrše pritisak na zvaničnu Akru da povuče priznanje.

Navodi se da su vlasti u Beogradu tražile od ambasadora da se vrati u zemlju i konsultuje sa vladom Gane i da su zatražile zatvaranje počasnog konzulata Srbije u Gani.

Ministar Mumuni je rekao da Gani nije ostalo "ništa nego da naredi zatvaranje svoje diplomatske misije u Beogradu".

"Dugogodišnji srdačni odnosi sada mogu biti bazirani više na političkom uvažavanju, a ne na obostranim ekonomskim interesima", rekao je šef diplomatije Gane.

U ambasadi u Beogradu navode da je ambasador Valisa-Akjana otputovao nazad u Ganu, ali za B92 nisu mogli da potvrde informaciju o zatvaranju diplomatskog predstavništva.
Sajtovi "Siti FM onlajn", "Siti njuz", "Džoj onlajn", privatni list "Dejli gajd" i drugi pišu danas o "diplomatskom sukobu" Srbije i Gane i prenose izjavu ministra spoljnih poslova Alhadžija Mohameda Mumunija da će Gana zatvoriti svoju diplomatsku misiju u Beogradu.

Mumuni je juče u Parlamentu Gane izjavio da su "dugogodišnji srdačni odnosi" sa Srbijom pretrpeli "ozbiljne udarce" pošto je vlada u Akri pre mesec dana priznala Kosovo.

Prema njegovim rečima, kako prenosi "Dejli gajd", vlasti Srbije su potom "zatražile od ambasadora Gane u Beogradu da se vrati kući i da se konsultuje sa vladom Gane kako bi se poništila odluka o priznanju".

Mumuni je rekao da je, "povrh svega, srpska vlada zatražila zatvaranje počasnog konzulata Srbije u Akri" i ocenio da reakcija vlasti u Beogradu na priznanje Kosova "ne ostavlja Gani drugi izbor nego da potpuno zatvori svoju misiju u Beogradu".

Šef diplomatije Mumuni je rekao Džoj onlajnu da se odluka predsednika Gane Džona Milsa o priznanju Kosova ne može smatrati "neprijateljskim aktom protiv Srbije".

Šef diplomatije Gane je postavio i pitanje zašto je Srbija preduzela takve korake protiv njegove zemlje, a ne i protiv drugih zemalja koje su priznale Kosovo.
Mumuni je ocenio da se diplomatski sukob neće odraziti na Ganu, jer izmedju dve zemlje nema većih ekonomskih aktivnosti.

Medjutim, bivši ambasador Gane u Srbiji Njaho Tamamkloe ocenio je ovakvu Muminijevu izjavu kao netačnu.

Tamakloe je rekao Džoj onlajnu da je "totalna laž" kazati da nema velike ekonomske aktivnosti izmedju Srbije i Gane.

Prema njegovim rečima, Gana ima vrlo malo toga da dobije od Kosova, a što se tiče Srbije - da izgubi sve.

Tamakloe je ocenio da je odluka o priznanju Kosova bila pogrešna, a za "Siti njuz" je izjavio da takva odluka nije u skladu sa stavom Afričke unije, i da je Gana godinama obećavala Srbiji da neće priznati Kosovo.

Na takvu izjavu bivšeg ambasadora u Srbiji, šef diplomatije Mumuni je uzvratio ocenom da Afrička unija "ne diktira spoljnu politiku Gane". Prema Mumunijevim rečima, odluka predsednika Gane da prizna Kosovo kao nezavisnu državu doneta je u "duhu diplomatije, samoopredeljenja i medjunarodnog mira".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: