Barikade još tu, Srbi u šatorima

Uklanjanje barikada u Jagnjenici zaustavio je Kfor, jer smatra da zbog mraka nije bezbedno dalje raditi taj posao i raščišćavanje će biti nastavljeno sutra.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 05.12.2011.

17:32

Default images

Jedinice Kfora su uz pomoć lokalnih Srba uspele da odvuku sa barikada dva kamiona.

Srbi su danas posle 12.00 sati uklonili jednu barikadu u Jagnjenici na putu Zvečan - Zubin Potok, a nakon 13h su počeli da uklanjaju barikadu koju su ranije postavili ispred administrativnog prelaza Jarinje, na putu Leposavić-Raška.

Na prelazu Jarinje, gde je do danas bila barikada koju su postavili lokalni srpski građani, tokom popodneva potpuno je uklonjen pesak, pa je sada na tom mestu samo šator u kome dežuraju građani.

Kfor je nedeljama zahtevao da stanovništvo samo ukloni prepreke i zato uklanjanje barikada u dolini Zubinog Potoka predstavlja korak napred, saopštila je večeras Glavna komanda Kfora.

"Međutim, Kfor ne ceni učesnike samo po onome što su rekli već šta su zaista uradili. I danas, na primer, još stoje gomile šljunka u Brnjaku (kapija 31) i Jarinju (Kapija 1) i na teritoriji Srbije, sprečavajući slobodu kretanja građana", navodi se u saopštenju Kfora.

Takođe se ističe da će od danas Kfor i Kosovska policija biti na združenom kontrolnom punktu za proveru vozila na putu između Zupča i Zvečana kako bi osigurali bezbedno okruženje u dolini Zubinog Potoka.

Vojnici Kfora su na stotinak metara prema prelazu Jarinje, na putu koji vodi od Leposavića ka Raškoj, postavili punkt i kontrolišu ko se kreće putem. Oni proveravaju lična dokumenta i vozila, upisuju registarske oznake, ime i prezime vozača.

Saobraćaj prema centralnoj Srbiji i dalje se odvija alternativnim putnim pravcima.

Srpsko nacionalno veće (SNV) severnog Kosova i Metohije ocenilo je danas da su sporazumi koje je s Prištinom postigao šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, "štetni i neprihvatljivi za Srbe u pokrajini jer ugražavaju njihove vitalne interese".

Vlast se ne bori ni za nas ni za državu, rekao je na konferenciji za novinare predsednik SNV severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović i dodao da se prihvatanjem Sporazuma i uklanjanjem barikada priznaju institucije i nezavisno Kosovo.

On je upozorio da odluke, ukoliko budu primenjene, ugrožavaju opstanak Srba na Kosovu i mogu da dovedu do njihovog egzodusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: