U Srbiji ima 60 kriminalnih grupa

U Srbiji danas, prema podacima policije, postoji oko 60 kriminalnih grupa, koje imaju više od 3.000 pripadnika, a najjača od njih deluje u Beogradu.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2011.

12:35

Default images

Primat na narko-tržištu ima grupa na čijem čelu je Luka Bojović, piše današnji "Blic".

Prema evidenciji u MUP-u Srbije, jake organizacije koje se bave švercom narkotika u zemlji i inostranstvu postoje i u Jagodini, Kruševcu i Novom Pazaru, navodi beogradski dnevnik.

Na narko-tržištu u Beogradu, najjači igrač je Luka Bojović, pod čijom kontrolom, navodi se, i "nadzorom desetorice njegovih najbližih saradnika" deluju ostale kriminalne organizacije.

U Beogradu je dominantno pet kriminalnih organizacija, koje imaju po oko 30 članova - zemunska, sa Karaburme, Voždovca, Novog Beograda i Zvezdare, koje konstantno vode borbu za teritoriju i "vodeće" su u prodaji kokaina, heroina, marihuane i ekstazija.

U međusobnom ratu lokalnih grupa je poslednjih godina ubijeno čak desetak "jakih igrača".

Kako navodi beogradski dnevnik, droga se nabavlja preko sigurnih veza u inostranstvu, heroin iz Turske i Bugarske, a kokain preko kanala iz Latinske Amerike, odakle brodovima stiže u Evropu.

U Beogradu se distribuira preko nekoliko jakih grupa, koje pod kontrolom drže ulično tržište, a droga se najčešće kupuje preko obezbeđenja splavova i klubova.

Najjača kriminalna grupa u unutrašnjosti Srbije deluje u Jagodini, a pod njenom kontrolom su i tržišta Paraćina i Ćuprije.

Ta grupa se bavi organizovanim švercom heroina i kokaina, a njen vođa ima dobre veze u narko-organizacijama Turske, Bugarske i Irana, odakle se narkotici i nabavljaju i dalje šalju kroz Srbiju ka zapadnoj Evropi.

Za poslednjih nekoliko godina, koliko deluje, ovaj klan je napravio jaku dilersku mrežu u Nemačkoj, Austriji, Danskoj, Švedskoj i Holandiji.

I u Kruševcu postoji jaka "narko-ekipa", čiji je vođa primat u gradu preuzeo posle razbijanja Jotkine grupe. Heroin i kokain ovaj klan nabavlja iz Bugarske, a zarađeni novac ulaže u nekretnine, kafiće, hotele, kokarnice, ali i u zelenašenje i preprodaju automobila.

Osim te, u Kruševcu deluje još jedna manja grupa, čiji je vođa osuđivan za ubistvo. Za tu grupu, prema pisanju "Blica", rade i pojedini bivši policajci, a pod svojom kontrolom drže narko-tržište Vrnjačke Banje, gde uglavnom prodaju kokain.

Leskovac i Prijepolje, prema policijskim podacima, drže kriminalne grupe koje su u bliskim odnosima sa odbeglim Darkom Šarićem. Na čelu leskovačkog klana je bio Boban Stojiljković, koji je uhapšen pre tri meseca, a koji je drogu nabavljao iz Makedonije, Bugarske, Grčke i Kosova.

Veze sa Šarićem ima i vođa kriminalne grupe iz Prijepolja, koji je aktivnosti započeo u Italiji, a zatim biznis nastavio u Beogradu. Posao sa Šarićem zasnivao se na švercu heroina, koji je do Prijepolja prebacivan iz Pljevalja.

Leskovac i Prijepolje važe i za tranzitne centre heroina i marihuane, koji se švercuju iz Preševa i Bujanovca.

U Novom Pazaru deluje čak pet jakih grupa koje trguju heroinom koji nabavljaju u Turskoj, dok tržište Novog Sada i dalje "drži" Veternički klan.

Jedan od gradova sa najvećim brojem narkomana, prema podacima policije, jeste Kragujevac, čija najveća grupa deluje u Aranđelovcu, koji važi za crnu tačku po pitanju delovanja kriminalnih grupa koje se bave trgovinom droge, ali i razbojništvima, krađama i preprodajom kradenih automobila.

Prema pisanju "Blica", niškim kriminalcima upravlja Zlatko Ajković, koga je Srbija pre nekoliko meseci izručila Crnoj Gori, gde mu se sudi zbog ubistva u Cirihu, a poznat je po vezama sa crnogorskim narko-klanovima.

Najzad, Valjevo, posle hapšenja izvesnog Laze Bombaša, vođe jedne od najačih narko-grupa, sada pod kontrolom drže kriminalne organizacije iz Šapca i Loznice, čiji članovi važe za veoma opasne kriminalce naoružane heklerima.

Jaka grupa koja heroinom i kokainom trguje na međunarodnom nivou deluje i u Vranju. Narkotike ova grupa nabavlja od Albanaca u Makedoniji i Kosova i Metohije i distribuira ih ka zapadnoj Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: