Četvrtak, 30.06.2011.

11:04

Sveti Stefan: Počeo SEECP sastanak

Na crnogorskom ostrvu Sveti Stefan počeo je sastanak šefova država ili vlada zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Na tom skupu učestvuje i predsednik Srbije Boris Tadić.

Sastanak je otvorio crnogorski predsednik Filip Vujanović, koji je tom prilikom izjavio da je regionalna saradnja najbolja preporuka u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

"Crna Gora je pristupila SEECP kao 11 članica, uvidevši da je organizacija posvećena saradnji, i da su države članice usmerene ka istinskoj valorizaciji saradnje u regionu" rekao je on i dodao da je Crna Gora predsedavanje ovim procesom doživela kao šansu za promociju mira, dobrosusedstva i stabilnosti regiona.

"Proces saradnje je odlučno posvećen regionalnoj saradnji, što je najbolja preporuka za integraciju u evropske i evroatlanstke strukture", kazao je Vujanović.

Završetak pregovora Hrvatske sa EU je dodatni podsticaj za sve države našeg regiona, i znak da je EU otvorena za dalja proširenja, dodao je on, a hrvatski predsednik Ivo Josipović je rekao da će se njegova zemlja, kada uđe u EU, neumorno zalagati za dalje širenje unije i istupati protiv pritisaka i novih uslova za buduće članice.

"Dinamika i brzina zavisiće od vas, ali će Hrvatska držati vrata otvorena i takođe će biti protiv pritisaka i novih uslova", poručio je on na skupu na Svetom Stefanu.

Govoreći o odnosima Hrvatske sa BiH i Srbijom, Josipović je istakao da "jedni drugima treba da budemo najbolji susedi i partneri", a da rešavanje problema "možemo dovršiti samo sami, niko umesto nas".

Predsednik Predsedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je BiH odlučno opredeljena za evropske integracije i založio se da se se otvorena pitanja regiona rešavaju kroz regionalnu saradnju.

"Ne krijemo da ostaje još dosta otvorenih pitanja, ali postoji i spremnost i volja da se ona reše. Moramo biti spremni da iskoristimo dijaloške kapacitete ovog foruma za otkalanje blokada i za saradnju, kako bismo napredovali u buducnnosti", naveo je Radmanović.

Prema njegovim rečima, krajem ove godine očekuje se da sve zemlje zapadnog Balkana pređu u višu fazu pristupanja EU, a stupanje Hrvatske u članstvo u Uniji biće novi izazov i podsticaj da se udvostručen napori BiH na evropskom putu.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će u fokusu srpskog predsedavanja SEECP-om u narednih godinu dana biti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, napredovanje regiona ka EU i rešavanje otvorenih pitanja u regionu.

Albanski predsednik Bamir Topi je ocenio da će region ulaskom Hrvatske u EU imati "još jedan glas" u Uniji.

Topi je rekao da veruje u zajedničku evropsku perspektivu regiona, ali i da regionalne incijative treba da prihvate "nove realnosti i rešavaju otvorena pitanja u regionu", navodeći u tom kontekstu pitanje, kako je kazao, "mlade države Kosova". Na današnjem samitu na Svetom Stefanu učestvuju i predsednici Makedonije i Moldavije Đorđe Ivanov i Mariano Lupu, premijer Bugarske Bojko Borisov kao i ministri inostranih poslova Turske i Grčke Ahmet Davutoglu i Stavros Lambrinidis.

Proces saradnje Jugoistočne Evrope je regionalna inicijativa utemeljena juna 1996. godine na sastanku ministara inostranih poslova zemalja Jugoistočne Evrope u Sofiji, sa ciljem promovisanja i jačanja dobrosusedskih odnosa između zemalja regiona i njegovog transformisanja u zonu mira, bezbednosti, stabilnosti i saradnje.

Inicijativu čini 12 država: Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija i Turska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: