Jeremić: Najveća kriza EU do sada

Vakuum u procesu proširenja EU može da ojača neevropske elemente i zakomplikuje sadašnji proces evrointegraca, rekao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2011.

12:38

Default images

Jeremić je kazao da Uniju trese najveća kriza od njenog nastanka zbog ekonomije, a čija je posledica promena u politici proširenja.

"Ukoliko se stvori vakuum u evropskom procesu, politička jednačina u zemljama Zapadnog Balkana postaće daleko komplikovanija. U taj prazan prostor će početi da ulaze i elementi koje ne možemo nazvati evropskim", kaže Jeremić.

"Kada je reč o Zapadnom Balkanu i kada je reč o krizi u procesu proširenja, svi će se složiti da je fenomen da u međunarodnim odnosima retko postoji vakuum. On ne opstaje jako dugo i nešto uvek ima tendenciju da popuni taj vakuum", rekao je Jeremcih.

Jeremić nije hteo da ocenjuje takav ishod kao dobar ili loš i još jednom istakao da je takav scenario "vrlo verovatan" ukoliko se proces pridruženja EU ne nastavi tempom koji je do sada išao i ukoliko se ne pronađe način da se sa tim fenomenom ponese.

"Nije to prvi put u istoriji da se neko sa Balkana, neću da kažem, povlači, ali da posrće i da neko drugi taj prostor prirodno koristi za upliv tog uticaja. U centru geopolitičkih vetrova na Zapadnom Balkanu nalazimo se mi", rekao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: