NATO i Rusija nesložni oko "štita"

NATO ne uvažava zabrinutost Rusije zbog formiranja protivraketne odbrane (PRO) u Evropi, izjavio je u Briselu ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov,

Izvor: B92

Sreda, 08.06.2011.

20:28

Default images

On je dodao da između Rusije i NATO-a postoje principijelne razlike u toj oblasti.

U odnosima Rusije i NATO-a oko PRO „poverenje postoji, ali nema rezultata“, rekao je Serdjukov. „NATO za sada ne čuje predloge Rusije o protivraketnoj odbrani. NATO insistira na formiranju dva nezavisna sistema“, rekao je ruski ministar.

Serdjukov je, pritom, dodao da odlučujuću ulogu u poziciji NATO-a koja se razlikuje od pristupa Rusije imaju SAD.

Prema njegovim rečima, razlike postoje povodom garancija koje bi predupredile mogućnost primene evropske PRO radi presretanja ruskih interkontinentalnih balističkih raketa, ne uspeva da se formuliše ni konačni cilj saradnje, niti da se odredi forma i struktura formiranja PRO.

„Vidimo da se bez uvažavanja ruske zabrinutosti nastavlja sklapanje bilateralnih sporazuma o PRO sa određenim zemljama“, rekao je Serdjukov, a RIA Novosti podseća da su se SAD i Rumunija dogovorili oko instaliranja američkih sistema za presretanje raketa u vazduhoplovnoj bazi Devesalu.

Agencija Interfaks prenosi da generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen očekuje da se problem saradnje sa Rusijom u oblasti PRO reši do samita Alijanse do maja 2012. godine.

„Raketna pretnja je realna i nama je potrebna realna odbrana. Želimo stvarnu saradnju sa Rusijom oko PRO. Naše je viđenje - dva nezavisna sistema koja prate isti cilj“, rekao je Rasmusen, koji je ponovio da će „najbolja garancija da PRO nije usmerena na Rusiju bicti otvorena i iskrena saradnja“.

„NATO ne predstavlja pretnju Rusiji i ne posmatra nju kao pretnju“, rekao je generalni sekretar Alijanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: