Đukanović očekivano na čelu DPS-a

Dosadašnji lider DPS-a Milo Djukanović ponovo je izabran na tu funkciju, na šestom kongresu te stranke održanom u Podgorici.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 21.05.2011.

15:07

Default images

Đukanović je bio jedini kandidat za tu najvišu partijsku funkciju.

Za potpredsednike DPS-a izabrani su Filip Vujanović, Svetozar Marović, Željko Šturanović i Igor Lukšić. Obraćajući se delegatima, Djukanović je poručio da će DPS zagovarati crnogorski jezik, jednu crkvu i prevazilaženje podela.

Đukanović se, posle dve decenije na najvisim državnim poslovima, povukao sa premijerske funkcije da bi Crna Gora prošlog decembra dobila kandidaturu za članstvo u EU.

Počeo je kao sekretar Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore 1989, a kada se krajem devedesetih distancirao od Slobodana Miloševića dobio je podršku Zapada.

Tužilaštvo u Bariju podnelo je protiv Djukanovića optužnicu zbog "mafijaškog udruživanja i švercovanja cigareta", ali je on te otužbe demantovao rečima da je savršeno spokojan i da su te optužbe ništa drugo do "pucanj u prazno".

Djukanović se javno izvinio Hrvatima "za sve zlo koje su im Crnogorci načinili“.

On je nekada tvrdio da je "Kosovo bedem srpskog i crnogorskog naroda koji ne može pasti dok je nas i pokoljenja naših potomaka”, kao i “nebrojano puta smo rekli da se Kosovo mora braniti svim sredstvima“, ali je pre dve godine na predlog njegove vlade Crna Gora priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

"Crnogorski jezik i crkva"

Milo Đukanović izjavio da je jedan od ključnih zadataka DPS-a učvršćivanje nacionalnog i duhovnog identiteta, kao i prevazilaženje tradicionalnih podela.

Đukanović je najavio zalaganje za standardizaciju crnogorskog jezika i objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Đukanović je u uvodnom referatu na šestom stranačkom kongresu DPS-a kazao da obnovom državnosti nisu završeni poslovi po pitanju identiteta.On je ocenio da je "duhovno i kulturno obezličavanje koštalo Crnu Goru ozbiljnog problema diskontinuiteta institucija kulture i pogubnog kulturnog zaostajanja".

"Zato treba dalje afirmisati značajne kulturne iskorake i dostignuća, pout standardizacije crnogorskog jezika kao zvaničnog jezika, a ne samo jezika nacionalnih Crnogoraca", kazao je doskorašnji premijer i lider vladajuće partije.

Prema Đukanovićevim rečima DPS, u cilju prevazilaženja tradicionanih podela, "mora odgovorno podsticati" pravoslavne vernike u Crnoj Gori da krenu putem objedinjavanja i dostizanja pune organizacione samostalnosti pravoslavne crkve s ciljem istinske posvećenosti dobru države i njenih građana, što je i deo novog stranačkog programa.

"Samo će duhovno i ekonomsko utemeljenje države Crne Gore pouzdano i konačno obuzdati nosioce politike podrivanja crnogorskog državnog statusa", kazao je Đukanović i poručio da njegova partija "ostaje stožer, koji će dati odgovore na preostala pitanja koja opredeljuju stabilnost i večnost crnogorske države kuće."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: