Lider LDP-a uvredio Afrikance

Afrička grupa uložila demarš zbog izjave lidera LDP-a Čedomira Jovanovića u kojoj je predstavnike afričkih naroda nazvao "kanibalima".

Izvor: B92, Beta

Utorak, 29.03.2011.

15:29

Default images

Zbog izjave lidera LDP-a, ambasador Alžira u Srbiji i predstavnik Afričke grupe Abdelkader Mesdoua uručio je šefu diplomatije Vuku Jeremiću oštar demarš u ime afričkih i arapskih država.

"Jeremić se izvinio za ovu neprijatnost i u ime Vlade Srbije preneo uveravanje da ova izjava ne predstavlja zvaničan stav države", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Jeremić je, takođe, naglasio da će sa sadržajem ovog demarša upoznati rukovodstvo nadležnih institucija", dodaje se u saopštenju.

U demaršu se navodi da je Jovanović povodom dešavanja u Libiji izneo "izuzetno ozbiljne izjave o afričkim narodima i državama, nazvavši ih 'kanibalima'", a da na to nisu reagovali predsedništvo, vlada i političke stranke, "pa čak ni organizacija ili komisija koje se bore protiv rasne diskriminacije".

"Izjave lidera ove stranke, koji je pri tome član parlamenta, ozbiljne su, rasističke i vređaju države i narode koji su, uprkos jakim pritiscima, svesrdno podržali Srbiju u odbrani njenog teritorijalnog integriteta i odlučili da održavaju odnose prožete prijateljstvom i solidarnošću", navodi se u demaršu koji je prenelo ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U demaršu se dodaje da Afrička grupa snažno protestuje zbog ovakve vrste verbalnog izgreda i želi da Vlada, parlament i druge nadležne institucije reaguju i osude te izjave koje ugrožavaju napore za konsolidaciju odnosa koji se strpljivo neguju poslednjih godina.

"Afrička grupa ima pravo da od autora ovih izjava traži da ih povuče i da se na isti način izvini u parlamentu", navodi se u demaršu.

U međuvremenu, reagovala je i Liberalno demokratska partija. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović je prošle nedelje, kritikujući na sednici Skupštine stav Vlade Srbije o intervenciji u Libiji, rekao da ministar Vuk Jeremić, "umesto što odlazi kanibalima u Africi, treba da reaguje na stradanja civila u Libiji“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: