Svet 6

06.05.2024.

9:30

Velika greška

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto izjavio je danas da su sankcije koje su uvedene Rusiji "propale" i pozvao je Zapad da učini više na pregovorima o diplomatskom rešenju sa Vladimirom Putinom.

Izvor: Index.hr

Velika greška
Profimedia

Podeli:

On je za dnevnik "Il Mersađo" rekao da je Zapad pogrešno procenio da sankcije mogu da zaustave rusku agresiju i da je precenio ruski ekonomski uticaj u svetu.

"Umesto toga, jedini način da se ta kriza reši jeste da svi budu uključeni, prvo da se uspostavi primirje, a zatim mir", rekao je Krozeto.

Sve o sukobu Rusije i Ukrajine pratite UŽIVO u našem Blogu.

Na opasku novinara da Putin nije pokazao volju za pregovorima, Krozeto je odgovorio da je "dobra prilika da se više potrudimo".

"Ne smemo da propustimo nijedan diplomatski put, ma koliko on bio uzak", istakao je Krozeto.

Krozeto je, međutim, branio odluku Italije da nastavi da šalje oružje Ukrajini kako bi "obezbedila vreme i uslove za postizanje primirja i mira".

On je takođe upozorio da će u slučaju da Rusija zauzme Kijev "to neizbežno dovesti do sukoba sa drugim zemljama koje ne bi prihvatile da se ruski tenkovi nalaze na njihovim granicama".

On je prošlogodišnju ukrajinsku kontraofanzivu nazvao greškom s obzirom na vojnu nadmoć Rusije i rekao da je lično upozorio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da je osuđena na neuspeh, "ali ga nisu poslušali".

Italija trenutno predsedava grupom G7.
 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: