Kapetan Dragan u nehumanim uslovima

Jedan od lidera australijske opozicije Beri O'Farel žalio se na nehumane uslove u kojima u sidnejskom zatvoru boravi Dragan Vasiljković.

Izvor: B92

Subota, 13.11.2010.

18:44

Default images

Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine, prenose australijski mediji.

O'Farel, u pismu upućenom ministru za zatvorske sankcije Filu Kosti navodi da je Vasiljković u zatvoru Silvervoter okovan, da boravi u ćeliji u kojoj se ne gasi svetlo, gde su mu posete ograničene i nema pravo na vežbe.

O'Farel, koji je poslanik u sidnejskom parlamentu, tvrdi da je informacije o uslovima u kojima Vasiljković boravi u zatvoru dobio od birača i da ne želi da komentariše optužbe koje se kapetanu Draganu stavljaju na teret.

O'Farel piše da su njegovi birači "ozbiljno zabrinuti zbog uslova" u kojima Vasiljković boravi u Silvervoter zatvoru.

Australijski Vrhovni sud je nedavno doneo odluku da Vasiljković bude izručen Hrvatskoj koja ga traži zbog suđenja za mučenje i ubijanje civila i ratnih zarobljenika u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini 1991. godine.

Vasiljković, koji je uhapšen u maju ove godine, posle 43 dana u bekstvu, žalio se na tu odluku, tvrdeći da bi takav potez suda bio zasnovan na retroaktivnoj primeni zakona.

Bošnjakinja Džemila Subašić ga je u septembru ove godine na američkoj televizijskoj mreži ABC optužila da ju je on lično sistematski zlostavljao i silovao 1992. godine u Zvorniku.

Australijski mediji su preneli izjavu portparola australijske vlade koji je sinoć doveo u pitanje moć rasuđivanja lidera opozicije koji brani čoveka optuženog za mučenje i silovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: