Sreda, 03.11.2010.

18:45

CG-MK: "Prirodna Albanija" nerealna

Predsednici Crne Gore i Makedonije Filip Vujanović i Đorđe Ivanov ocenili da ideja o projektu takozvane "prirodne Albanije" nije realna i ne može imati podršku.

Izvor: Tanjug

Default images

Vujanović je u Podgorici rekao da ga raduje što takve ideje nemaju podršku albanske populacije i njihovih političara u Crnoj Gori.

Novoformirana organizacija "Lista za prirodnu Albaniju", koju predvodi politički analitičar Koče Danaj, promovisala je u subotu u Tirani platformu koja predviđa formiranje jedne države za sve Albance na ovim prostorima.

"Radi se o ideji koja ne može imati podršku u Crnoj Gori. Albanci u Crnoj Gori su građani Crne Gore i svoju budućnost treba da grade u njoj, a Crna Gora je posvećena da im obezbedi punoću njihovog nacionalnog identiteta svih prava", kazao je on.

Makedonski predsednik je kazao da teze o "prirodnoj Albaniji" predstavljaju "izbornu retoriku za političku mobilizaciju", kao i da će čitav region i svi njegovi stanovnici jednog dana biti zajedno u okviru Evropske unije.

Što se tiče pitanja crkve, dvojica predsednika su kazali da, ako se želi izbeći crkveni problem, onda treba poštovati princip odvojenosti države i crkve.

Država ne treba da se bavi crkvenim pitanjima, jednako kao što crkve ne treba da se bave političkim pitanjima, složili su se predsednici Crne Gore i Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: