"Vojske SRB i HR komplementarne"

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je za B92 da su kapaciteti srpske i hrvatske vojske komplementarni i da se nadopunjuju.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2010.

00:46

Default images

Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji dve zemlje u oblasti odbrane, Šutanovac je najavio mogućnost zajedničke proizvodnje dve vojne industrije za inostrano tržište.

On je podsetio da Srbija ima potpisane sporazume sa svim državama u regionu, pokrenuta je i inicijativa da se takav sporazum potpiše i sa Albanijom, kako bi se zaokružio bezbednosni prostor po pitanju odbrane.

"Informisao sam i predsednika Ivu Josipovića i kolegu Vukelića da mi imamo dobre kapacitete i rekordan izvoz namenske vojne industrije i da postoji verovatnoća da ćemo dobiti ugovore koji će iziskivati saradnju na regionalnom nivou za određene proizvode koji su se proizvodili u bivšoj Jugoslaviji i da ćemo tada ponuditi sarađuju, ne samo Hrvatskoj već i Bosni i Hercegovini i Sloveniji", rekao je on.

Ministar je rekao da nisu istiniti navodi hrvatskog nedeljnika "Nacional" da je potpisivanju sporazuma kumovala američka administracija koja od Hrvatske očekuje da srbiju za četiri godine uvede u NATO.

Šutanovac je uveren da u vojsci Srbije ima podršku za nastavak saradnje sa susednom Hrvatskom, onako kako se to već čini sa drugim zemljama regiona.

On je kazao da je u razgovoru sa hrvatskim ministrom odbrane i potpredsednikom vlade stavljena tačka na bolno pitanje postojanja tajnih optužnica za naše oficire.

"Ne postoje nikakve tajne optužnice, naši oficiri, podoficiri i vojna lica mogu da budu relaksirani te mogućnosti, nama je rečeno da su svi spiskovi dostavljeni našim tužilaštvima za ratne zločine, da ne postoje nikakve tajne optužnice", rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane smatra da je vojna diplomatija ima važnu ulogu u procesu pridruzivanja Srbije Evropskoj uniji, što je kaže, potvrdio i njegov nedavni susret sa evropskim parlamentarcima, kojima je rekao da Srbija namerava da se pridruži evropljanima u nekim mirovnim misijama.

Šutanovac je najavio je da će Srbija, tokom leta, kompletirati svoju kancelariju pri NATO u Briselu, kako bi što pre ostvarila punu saradnju predviđenu programom Partnerstvo za mir.

Gostovanje Dragana Šutanovca u vestima TV B92 možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: