Koliko građani znaju o EU

Građani Srbije nisu dovoljno informisani o tome šta, zapravo, znači clanstvo u Evropskoj uniji, kažu stručnjaci Cesida.

Izvor: B92

Nedelja, 09.05.2010.

14:40

Default images

Operativni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Marko Blagojević rekao je Tanjugu da su februarska istraživanja javnog mnjenja pokazala da je gotovo polovina ispitanika "spremna da prizna" da o EU ne zna dovoljno i da bi želeli da znaju više.

"Retko ljudi priznaju da o nečemu ne znaju dovoljno, ili da bi želeli da znaju više nego što znaju. Mi imamo gotovo polovinu populacije koja tvrdi da je upravo takva situacija sa njihovim znanjem o EU", naveo je Blagojević.

On kaže da građani, pre svega, znaju o nekim pozitivnim i negativnim stereotipima i predrasudama u vezi sa EU, a ako bi se zaista ispitalo njihovo znanje verovatno bi se naišlo na visok nivo nepoznavanja.

Približavanje Uniji bi najveću korist trebalo da donese poljoprivrednicima među kojima prevoladava "ispod prosečan" stav prema EU, rekao je Blagojević.

On kaže da polovina ostalih ispitanika tvrdi da sasvim dovoljno zna o EU i da im nisu potrebne dodatne informacije, ali im on, kako kaže, ne veruje.

"Među njima ima onih da su uvereni da znaju sve, a ima i onih koji nisu dovoljno hrabri da kažu da ne znaju dovoljno, ili da ne znaju ništa", objasnio je Blagojević.

Znanje o EU i evropskim integracijama u Srbiji, verovatno, nije na zavidnom nivou, rekao je on, dodajuci da je to potpuno razumljivo imajući u vidu da je taj proces komplikovan pa se samim tim ne može očekivati od većine građana da razumeju sve detalje tog procesa.

Kada je reč o medijima, Blagojević kaže da tekstovi o evropskim integracijama Srbije ne manjkaju, ali je pitanje da li su oni dovoljno atraktivni da bi privukli pažnju čiltalaca i gledalaca.

Prema njegovim rečima, građani putem medija stiču pozitivnu sliku o EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: