"Pregovori posle mišljenja suda"

Ministar rada Rasim Ljajić kaže da u ovom trenutku nema pregovora između Beograda i Prištine, ali da to ne znači da ih neće biti nakon mišljenja MSP u Hagu.

Izvor: B92

Subota, 08.05.2010.

14:38

Default images

"Kompromis oko budućeg statusa Kosova je neophodan, a do njega se može doći jedino pregovorima", rekao je Ljajić. Prema njegovim rečima, pravi trenutak za početak pregovora s Prištinom je nakon saopštavanja stava Međunarodnog suda pravde o jednostranom proglašenju kosovske nezavisnosti.

Postojeće stanje, u kome bi Albanci trebalo da dobiju sve, a da drugi izgube bukvalno sve, nije održivo, a nije dobro ni za Kosovo, jer ne može da postane član nijednog međunarodnog foruma.

Ljajić ocenjuje da je dobro što je pronađen kompromis za učešće Srbije na predstojećoj međunarodnoj konferenciji u Sarajevu.

"To nam omogućava da ostanemo za stolom gde se govori o nama, a opet nismo prihvatili učešće Kosova kao državnog entiteta na tom skupu”, naveo je Ljajić.

SDPS će, najavio je on, na predstojeće lokalne izbore u Kosovoskoj Mitrovici izaći samostalno i, smatra, biće to "pravo iznenađenje".

“Predstavićemo našu politiku prema Kosovu, ljude koji će tu politiku sprovoditi, ali i drugačiji pristup rešavanju nekih konkretnih problema sa kojima se suočavaju oni koji tamo žive“, rekao je on.

SDPS smatra da politika Srbije kad je reč o problemu Kosova treba da se vodi na tri nivoa.

Prvi je jačanje Srbije kao države u ekonomskom, političkom i međunarodnom smislu.

Drugi je da se utvrdi konkretan plan o tome šta nam je činiti nakon stava Međunarodnog suda pravde, a treći - stvaranje uslova za ostanak i povratak Srba i drugih nealbanaca na Kosovu, istakao je Ljajić.

Ljajić smatra da prema Kosovu treba voditi dragčiju, promišljeniju politiku, posebno ako se ima u vidu da Srbija za tamošnje potrebe izdvaja 500 miliona evra godišnje.

"Nisam siguran da su te pare na najbolji i na najkonkretniji način trošene. Ne možemo dozvoliti ni da kosovske institucije grade više kuća za povratnike, nego što ih gradimo mi“, naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, neophodno je razmišljati i o privrednom oporavku Kosova što je, kaže, uslov za ostanak onih koji tamo žive, ali i za održivi povratak.

Ministar je ukazao i na veoma velike socijalne razlike tamošnjeg stanovništva. U Kosovskoj Mitrovici, kaže, 1.500 građana prima socijalnu pomoć.

Najveći deo stanovništva Mitrovice ima primanja između 6.000 i 11.000 dinara mesečno, ali istovremeno ima ljudi sa 180.000, ali i onih čija su mesečna primanja, tvrdi Ljajić, između 400.000 i 500.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

6 h

Podeli: