Umro kubanski politički zatvorenik

Kubanski politički zatvorenik Orlando Sapata Tamajo preminuo je posle 85 dana štrajka glađu, zbog loših uslova u zatvoru, tvrdi grupa za zaštitu ljudskih prava.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

18:27

Default images

Tamajo (42) je umro juče u bolnici u Havani, gde je primao infuziju da bi ga održali u životu, saopštio je Elisardo Sančez iz nezavisne Kubanske komisije za zaštitu ljudskih prava, dodajući da to može izazvati proteste na Kubi i u drugim zemljama.

"Njegova smrt pokazuje aroganciju totalitarnog režima koji ne vodi računa o uticaju svog delovanja na čoveka", rekao je Sančez agenciji Rojters.

Sapata je 2003. godine osuđen na tri godina zatvora, zbog narušavanja javnog reda, nepoštovanja i otpora komunističkoj vladi, prema podacima organizacije "Amnesti internešenel", koja ga je stavila na listu 58 "zatvorenika savesti" na Kubi.

Kazna je posle produžena na 25 godina, zbog njegovih političkih aktivnosti u zatvoru, prenela je agencija AP.

Kubanska komisija za zaštitu ljudskih prava saopštila je da na Kubi ima oko 200 političkih zatvorenika.

To je prvi put za skoro 40 godina da je jedan osuđenik preminuo štrajkujući glađu, u znak protesta protiv vlasti, prema izveštaju dnevnog lista "Majami Herald".

Poslednji slučaj bio je 1972. godine, kada je vođa studenata i pesnik Pedro Luis Boitel umro u zatvoru tokom štrajka glađu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: