"Odbrana Kosova nije protiv Srbije"

Ambasador Hrvatske u Prištini Zlatko Kramarić smatra da je Hrvatska u Hagu argumentovano branila pravo Kosova na nezavisnost rešenjima Ustava SFRJ iz 1974.

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2009.

01:37

Default images

Kramarić je u intervjuu za "Danas" rekao da je "nekorektno i nelogično" to tumačiti kao podsticaj eventualnom secesionizmu u Vojvodini" i dodao da je Hrvatskoj stalo do dobrosusedskih, najboljih mogućih odnosa sa Srbijom, kao i da budući odnosi u Srbiji i Vojvodini zavise isključivo od građana Srbije i Vojvodine.

Kramarić je podsetio da su Hrvatska, istog dana kada i Bugarska i Mađarska priznale Kosovo i da je "sama izjava o priznanju vrlo mudro koncipirana i ni na koji način nije u funkciji da povredi Srbiju", samo je treba "s pažnjom i bez strasti pročitati".

"Kosovo je novi politički realitet koji je u funkciji normalizacije i stabilizacije političkih i inih odnosa u regiji jugoistočne Evrope. Kosovo se sada mora političkom mudrošću izboriti za svoje mesto u poretku EU", rekao je Kramarić i dodao da je to moguće isključivo političkim sredstvima, dijalogom, razgovorima, saradnjom.

Kramarić, bivši gradonačelnik Osijeka i ambasador Hrvatske na Kosovu od januara 2009, rekao je i da na Kosovu od nekadašnjih 10.000 sada živi još oko 300 kosovskih Hrvata, da oni nisu izlazili na izbore, da nemaju političkih aspiracija, ali da ih hrvatska vlada podstiče da uđu u društvo i budu deo multietničke kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: