Kraj rasprave o pratećim zakonima

Skupština Srbije je danas završila objedinjenu načelnu raspravu o pratećim budžetskim zakonima i počela razmatranje pet međunarodnih finansijskih sporazuma.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 14.12.2009.

00:56

Default images

Najviše polemike danas je bilo povodom izmena Zakona o penzijskom i invalidskom šistemu koji predviđa da i u 2010. godini budu zamrznute penzije. Poslanici su danas, osim tog zakona, razmotrili i izmene i dopune zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, o preuzimanju akcionarskih društava, o javnom dugu i o osiguranju.

Razmotren je i Predlog zakona o zaduženju Srbije kod Eurobank EFG a.d. Beograd.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je, obrazlažući predloge zakona, navela da se predlogom o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa da se penzije zamrznu u 2010. godini.

"U osnovi budžeta za 2010. godinu je težnja da se smanji učešće tekućih izdataka države. Mislim na izdatke za plate i penzije. Plate u javnom sektoru i penzije dele istu sudbinu u 2010. godini, što znači da se 'zamrzavaju' na nivou na kome su bili decembra 2008", rekla je ona.

Ministarka finansija najavila je i da će Vlada do marta 2011. pripremiti reformski zakon o penzijskom i invladskom osiguranju o čemu opširnije mmožete čitati u posebnoj vesti.

Dragutinovićeva je istakla da je motiv za izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom taj što, nažalost, broj beba ili raste blago ili čak opada.

Ministarka finansija kaže da postoji opravdana sumnja da se zloupotrebljava ovaj zakon i da je zato predloženo, pošto veliki broj poslodavaca praktično uvećava zaradu zaposlenim trudnicama u periodu koji je bitan za određivanje ove naknade, da na naknadu zarade praktično utiče prosečna zarada ostvarena u periodu od 12 meseci.

Dragutinovićeva je rekla i da se pri tom zarada koja se tako utvrdi neće menjati u perodu ostvarivanja tog prava i dodala da će te promene definitivno smanjiti mogućnost zloupotrebe.

Ona je navela da ima još nekoliko promena koji se tiču roditeljskog i dečjeg dodatka i objasnila da promena koja se tiče roditeljskog dodatka označava da neće to pravo moći da ostvari majka koja ne brine o deci i istakla da se tom promenom podržava odgovorno roditeljstvo.

"U slučaju da majka po rođenju troje dece u sledećem porođaju rodi još dvoje ili više dece, može ostvariti roditeljski dodatak za svako rođeno dete", kazala je ona. Poslanici su tokom današnje sednice najviše pažnje posvetili Predlogu zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Poslanici Partije ujedinjenih penzionera Srbije su kazali da dok Srbija ne bude imala jaku i zdravu ekonomiju neće moći da se očekuju bolji dani ni za one koji rade ni za penzionere i naveli da je reforma penzionog sistema počela.

“Ne vredi da plačemo nad sudbinom penzionera a da tražimo da se smanje penzije“, poručili su oni i istakli da vlasnici firmi ne plaćaju doprinose u onom iznosu koliko bi trebalo da plate nego se plaća doprinos na najniži iznos, a deo zarade isplaćuje se u kešu.

Poslanici Socijalističke partije Srbije podsetili su da je penzija zakonom stečeno pravo i da je ta stranka protiv bilo kakvog smanjenja penzija.

Poslanici Liberalno-demokratske partije kazali su da država mora biti beskompromisna u sređivanju sistema penzija jer je postojeće stanje neodrživo i dodali da se 30 odsto društvenog proizvoda usmerava na penzije.

Oni su podsetili da su prošle godine penzije lineralno povećane za 10 odsto što je za penzionere bilo štetno jer nisu dobili ništa usled toga što je dinar izgubio 20 odsto vrednosti i ponovili podatke da je svega 18 odsto penzionera ispunilo puni radni staž.

Demokratska stranka Srbije poručila je da je bila u pravu kada je pre godinu dana bila protiv linearnog povećanja penzija uz ocenu da je zamrzavanje penzija u 2010. godini odlaganje rešavanja problema za godinu dana.

Poslanici te partije smatraju da ozbiljne priče o reformi penzionog sistema nema uz poruku da ne optužuju penzionere već ukazuju na problem koji ne može da se reši štednjom jer je mnogo ozbiljniji od toga.

Poslanici Srpske radikalne stranke su ukazali da je potrebna transformacija penzionog fonda koji bi funkcionisao kao investicioni.

U skupštini traje rasprava o predlozima zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, o preuzimanju akcionarskih društava, o javnom dugu i o osiguranju, kao i Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o kreditnom zaduženju Srbije sa EFG bankom.

Skupština Srbije završila je u subotu uveče načelnu raspravu o Predlogu budžeta za 2010. godinu.

Taj vladin predlog predviđa deficit od 107 milijardi dinara (1,12 milijardi evra), na osnovu prihoda od 656 milijardi dinara (6,84milijarde evra) i rashoda od 763 milijarde dinara (7,96 milijardi evra).

Na dnevnom redu sednice koja je počela u petak, 11. decembra, nalazi se i potvrđivanje pet finansijskih sporazuma sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: