Kontrola MMF-a u februaru

Guverner NBS Radovan Jelašić kaže da će MMF u kontrolu dogovora sa Vladom doći u februaru, do kada bi trebalo da se napravi program reforme penzionog sistema.

Izvor: B92

Petak, 06.11.2009.

10:24

Default images

"Nadam se samo da se neće ponoviti toliko puta viđen scenario - potpisali smo, ali smo mislili nešto sasvim drugo. Sa ovakvim programima, koji podrazumevaju srednjoročno smanjenje javne potrošnje, do sada baš nismo imali pozitivnih iskustava", kaže Jelašić za "Večernje novosti".

Iskreno se nadam da će ovoga puta biti drugačije i da ćemo potpisano u potpunosti ispoštovati", rekao je Jelašić .

On je podsetio da se Srbija obavezala da plate i penzije ostanu zamrznute i tokom sledeće godine, da se u 2011. penzije indeksiraju rastom cena na malo, plus ostvarenim porastom bruto domaćeg proizvoda iznad četiri odsto i da se na njih ne izdvaja više od 10 odsto BDP-a.

"Sada treba da pronađemo formulu kako ćemo to postići", rekao je Jelašić.

Prema njegovim rečima, MMF nije tražio ni smanjenje beneficiranog radnog staža za određene kategorije, ni izjednačavanje granice za odlazak u penziju za muškarce i žene, već smanjenje izdataka za penzije u BDP-u, "a na vladi je da odluči kako će to izvesti i da to pretoči u zakone do februara".

Guverner je ukazao da će zahvaljujući aranžmanu sa MMF-om, Srbija toj instituciji plaćati kamatu od samo 1,5 odsto, a taj kredit nam omogućava da se dodatno jeftino zadužimo za potrebe budžeta i kod Svetske banke i EU.

"Za zemlje koje nisu postigle dogovor sa Fondom i koje moraju da se komercijalno zadužuju, kamate na međunarodnom tržištu idu i do 10 odsto. Jedan od efekata je i spremnost komercijalnih banaka da daju sve više kredita srpskoj privredi", naveo je Jelašić.

Na pitanje da li bi Srbija trebalo da uzme ruski kredit od milijardu evra, on je naglasio da što se tiče budžeta, dodatno zaduživanje nije neophodno, jer su sredstva za pokrivanje deficita obezbeđena, i za ovu i za sledeću godinu.

"Kada je reč o posebnim projektima, to treba pitati Vladu", rekao je Jelašić.

On je napomenuo i da ekonomska kriza još nije definitivno prošla iako je u trećem tromesečju zabeležen rast industrijske proizvodnje, "ali sigurno još dugo nećemo biti na nivou na kom smo bili pre godinu dana, u smislu zarada i uslova zaduživanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: