SB: Pogrešan model privrednog rasta

Model privrednog rasta koji je primenjivan u Srbiji pre izbijanja ekonomske krize bio je pogrešan, kaže šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej.

Izvor: NIN, Tanjug

Petak, 02.10.2009.

01:20

Default images

"Svi znamo da uzrok ove ekonomske krize nije potekao iz Srbije. Međutim, model privrednog rasta Srbije pre krize, po kome su njeni građani trošili više nego što su zarađivali, što je jasno kad se pogleda visok deficit tekućih plaćanja, pa još pogoršano brzim rastom kredita, stavio je zemlju u ranjivu poziciju", kazao je predstavnik SB za nedeljnik “Nin".

Grej smatra da globalna privredna kriza “nije mogla da dođe u nezgodnije vreme” u Srbiju, koja je tek počela “da oseća korist od prelaska na tržišnu privredu”.

Kao dobar dokaz pozitivnog preokreta u srpskoj privredi Grej je naveo podatak o padu nezaposlenosti na 14 odsto raspoložive radne snage u prošloj godini, sa 22 procenta u 2006.

Predstavnik SB je ukazao da se taj pozitivan trend, usled spoljnih negativnih uticaja, sada preokrenuo.

On je, istovremeno, rekao da razume poteze Vlade Srbije u ostvarenju infrastrukturnih i drugih projekta, čija realizacija bi trebalo da ublaži posledice međunarodne ekonomske krize.

Grej je rekao da SB sada ima sredstva od 637 miliona dolara, što obuhvata oko tri četvrtine ukupnih bančinih ulaganja u našu zemlju, koja su namenjena za realizaciju investicionih projekata u Srbiji.

Navedena sredstva SB biće, prema njegovom mišljenju, dostupna ne samo za realizaciju putnog pravca Koridor 10, već i za održavanje i gradnju drugih puteva, odvodnih ili kanala za navodnjavanje.

Grej je kao vrlo zabrinjavajući primer naveo činjenicu da je u Srbiji dobijanje građevinske dozvole 34 puta skuplje, po stanovniku, nego u razvijenim zemljama, članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a pet puta u poređenju sa nekim evropskim i zemljama centralne Azije.

Prema tom kriterijumu Srbija je među 183 zemlje sada na 174 mestu, upozorio je predstavnik SB.

Grej je pohvalio vlasti u Srbiji zbog napora koje čine u regulisanju rada finansijskog tržišta. On je kazao da "valjana kontrola finansijskog tržišta nije bila problem, već je stroga kontrola pre krize pomogla da finansijski sektor (uspešno) prođe kroz oluju".

“Nadajmo se da će najnovije vladine reforme, koje poslednji izveštaj SB o uslovima poslovanja nije obuhvatio, voditi ne samo usponu Srbije na pomenutoj tabeli već će, što je važnije, stvoriti uslove za rast aktivnosti privatnog sektora kada globalna ekonomija iduće godine ponovo počne da raste”, napisao je Grej u autorskom tekstu za NIN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: