Žbogar: Možda rešenje sa Holandijom

Šef diplomatije Slovenije kaže da će, ako izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom bude pozitivan, "prijatelji Srbije pokušati da pronađu neko rešenje s Holandijom".

Izvor: Beta, Dnevnik

Sreda, 10.12.2008.

03:17

Default images

Novoizabrani ministar spoljnih poslova Slovenije Samuel Žbogar je za novosadski "Dnevnik" rekao da su sve članice Evropske unije fokusirane na izveštaj koji će glavni tužilac Serž Bramerc predstaviti 12. decembra Savetu bezbednosti UN, u kojem će, prema njegovim saznanjima, navesti da je Srbija napravila veliki napredak u saradnji s Haškim tribunalom.

"Ako se to zaista dogodi, mislim da će prijatelji Srbije u EU pokušati da pronađu neko rešenje s Holandijom, kako bismo napravili korak u napred u evropskim integracijama Srbije", rekao je Žbogar.

Prema rečima šefa diplomatije Slovenije, stav te zemlje je da bi, ako Srbija nastavi da unapređuje saradnju s Haškim tribunalom, kao što je to bio slučaj poslednjih meseci, trebalo što pre aktivirati Prelazni sporazum o trgovini i započeti proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u zemljama članicama EU.

"I prethodna vlada je dosledno podržavala Srbiju na njenom evropskom putu, a mi ćemo nastaviti to da radimo još jače i konkretnije. Ako Beograd vrlo brzo preskoči, kao uslov, Haški tribunal, mislim da ćemo imati šanse da realizujemo najbolji scenario Evropske komisije, po kojem Srbija može dobiti status kandidata u 2009. godini", ocenio je on.

Samuel Žbogar rekao je i da su se odnosi između Ljubljane i Beograda, nakon slovenačkog priznavanja nezavisnosti Kosova, "vratili na optimalan nivo" i naveo da se radi na poboljšanju, ne samo diplomatskih, već i ekonomskih, trgovinskih i kulturnih odnosa.

"Kao i do sada, Srbija može računati na pomoć i maksimalnu podršku Slovenije u njenim evropskim težnjama", rekao je slovenački šef diplomatije i naveo da će Slovenija posebno insistirati na viznoj liberalizaciji, jer od toga građani imaju direktnu korist.

"Zato ćemo se zalagati da proces dolaska Srbije na pozitivnu šengensku listu teče što je moguće brže i lakše. Verujem da bismo u 2009. mogli da isposlujemo da građani Srbije putuju u države EU bez viza, ali da bi se to ostvarilo, potrebno je da i srpska strana odradi svoj deo posla", zaključio je Žbogar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: