Koštunica: Vreme je za izbore

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je pravi trenutak da se izglasa nepoverenje Vladi Srbije.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Petak, 07.11.2008.

01:30

Default images

On kaže da bi se time Vlada u poslednji čas sprečila da prizna Euleks, a tako i da prizna nezavisnost Kosova. "Već četiri meseca u Narodnoj skupštini rasprave o Kosovu nije bilo. To je za ovu vlast zabranjena tema. Istovremeno, dalji koraci Vlade mogu dovesti do posrednog i prikrivenog priznanja nezavisnog Kosova, a Euleks je najveća opasnost za to", rekao je Koštunica za Večernje novosti.

Prema njegovim rečima, "vlast krišom, tajno i iza leđa narodnih poslanika i građana Srbije, pregovara o rekonfiguraciji UNMIK-a i instaliranju Euleksa na celoj teritoriji Kosova".

"Jedini način da pred javnosti otvorimo raspravu o tome je inicijativa za nepoverenje Vladi u parlamentu, koja se ne može izbeći", rekao je lider DSS-a, stranke koja je u parlamentu pokrenula inicijativu za opoziv vlade.

Na pitanje zašto se baš sada pokreće rasprava o nepoverenju Vladi i koji su argumenti da Vlada krišom pregovara, Koštunica je kazao da nas "iz sveta svakodnevno zasipaju izjavama da će Euleks biti razmešten do kraja decembra po celom Kosovu".

"Pitamo se, ko to u ime Srbije pregovara o tom razmeštanju misije kojoj je glavni cilj sprovođenje Ahtisarijevog plana za nezavisnost Kosova. Sa druge strane, vlast izbegava da stavi rezoluciju opozicije o Kosovu i Metohiji na sednicu Skupštine, a skida sa dnevnog reda i svoje rezolucije u kojima se Euleks i ne pominje", rekao je Koštunica.

On je ocenio da "teško da bilo šta može da ojača poziciju Vlade u ovom trenutku", jer "ovu državno, ekonomski i socijalno neodgovornu Vladu drži na okupu samo puka želja za vlašću i strani faktor koji je učestvovao i u njihovom nastanku".

"Niko od građana nije glasao za ovaj raštimovani orkestar. Smisao rasprave je da se iznesu argumenti i da se prepusti savesti svakog poslanika da glasa kako hoće. Ne završavaju se sve rasprave o nepoverenju Vladi - rušenjem Vlade, ali je glavni cilj da građani vide svu nesposobnost i nesamostalnost postojeće vlasti", kazao je Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: