Osuda ikonografije na sahrani

Jevrejska zajednica u Hrvatskoj osudila način na koji je organizovana sahrana komandanta ustaškog logora u Jasenovcu Dinka Šakića.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

00:41

Default images

"Sahrana komandanta logora Jasenovac Dinka Šakića u ustaškoj uniformi kao i govor sveštenika Vjekoslava Lasića u kojem je istakao da je 'NDH temelj današnje Domovine Hrvatske' podstakli su nas da javnosti i hrvatskoj vladi skrenemo paznju da je sahrana javno okupljanje, a na toj sahrani učinjeno je više prekršajnih dela", piše u saopštenju.

Potpredsednica jevrejske zajednice Jasminka Domas ocenila je da su "sramotni događaji na sahrani Dinka Šakića u Zagrebu najdublja povreda pijeteta svih žrtava zločinačkog ustaškog režima ali i povreda ugleda Republike Hrvatske".

Direktor centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof je u pismu hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću izrazio ogorčenost načinom na koji je organizovana Šakićeva sahrana, kao i govorom sveštenika.

Dinko Šakić je umro 20. jula u 87. godini. Kaznu je služio u Lepoglavi, ali je zbog lošeg zdravlja prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: