"Nasilje se ne prijavljuje"

Nasilje u porodicama postoji u značajnom procentu, ali tek svaki 20. slučaj bude prijavljen.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2007.

16:31

Default images

Taj podatak je iznet na današnjoj tribini "Zaštita od nasilja u porodici u izbegličkoj i raseljeničkoj populaciji u Srbiji", koju je organizovala nevladina organizacija Praksis. Na tribini su predstavljeni rezultati projekta Komesarijata za izbeglice "Seksualno i rodno zasnovano nasilje u izbegličkoj i raseljeničkoj populaciji".

Rukovodilac projekta u UNHCR Ljubinka Mitrović ukazala je da ta organizacija na globalnom planu već niz godina "prepoznaje da su seksualno i rodno nasilje najprisutniji među izbeglicama, raseljenima, tražiocima azila i licima bez državljanstva".

"U svetu ima 32,9 miliona raseljenih, među njima je 75 do 80 odsto žena i dece. Među njima jedna četvrtina čini žrtve nekog oblika nasilja, psihičkog, seksualnog, fizičkog, što je jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava", rekla je ona.

Ona je rekla da su među izbeglicama i raseljenima najranjivije žene bez pratioca, samohrane majke i deca u hraniteljskom smeštaju ili u ustanovama socijalne zaštite, a da je kaznena politika veoma blaga.

Gradska tužiteljka za prekršaje Dragana Tireli podsetila je na istraživanje Udruženja sudija za prekršaje iz 2005, koje je pokazalo da je u 80 procenata izbegličkih porodica žena doživela neki oblik nasilja, a sedam odsto žena i nasilje van porodice.

"Istraživanja u svetu pokazuju da na jedno prijavljeno nasilje u porodici dođe 20 neprijavljenih, ali je taj procenat kod nas i veći zbog patrijarhalne sredine i opštevažećeg shvatanja da je ono što se dešava u porodici privatna i porodična stvar. Podaci govore da su kod nas dve od pet žena u toku života doživele neku vrstu nasilja u porodici, a jedna od dve devojke starosti do 18 godina takođe doživi nasilje u porodici", precizirala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: