"Vojna neutralnost nije izolacija"

Dragan Jočić smatra da vojna neutralnost Srbije i odluka da zemlja ne uđe u NATO nije prepreka evropskim integracijama.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

13:10

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Srbije je u autorskom tekstu objavljenom u Večernjim novostima rekao da je vojna neutralnost podsticajna za razvoj kapaciteta države i da nije uperena protiv njenih interesa.

"Vojna neutralnost je politički održiva, a moralno opravdana, dosledna i čista. Ona ne ugrožava ni sopstvenu ni regionalnu bezbednost. Ne sprečava, nego širi mogućnosti saradnje. Ne vodi u izolaciju. Nije prepreka ni evropskim integracijama, ni ekonomskom, političkom, tehnološkom ili kulturnom napretku zemlje", kazao je Jočić.

Potpresednik Demokratske stranke Srbije je napisao da su u pokušaju da se opredeljenje za vojnu neutralnost dovede u sumnju konstruisani razni argumenti kako bi se pokazalo da je politički, ekonomski i tehnološki napredak mogućan samo pod vojnim okriljem NATO. "O koristi i šteti članstva Srbije u NATO još uvek niko nije izveo ni približnu računicu. Ako je uslov za evropsku integraciju Srbije učlanjenje u ovu vojnu organizaciju - onda ono samo može da pokoleba evropsko opredeljenje većine građana Srbije", smatra Jočić.

On je kazao da istraživanja javnog mnjenja konstantno pokazuju da je pozitivan stav prema EU obrnuto proporcionalan u poređenju sa stavom srpskih građana prema NATO-u.

Ocenio je da bi insistiranje na tome da je članstvo u NATO-u nužan uslov za uključenje u EU, moglo da ima sasvim suprotan efekat, to jest da dovede do osipanja pozitivnog stava prema EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: