Bugari nezadovoljni statusom

Pripadnici bugarske nacionalne manjine u Bosilegradu, nezadovoljni statusom, traže prava za tu manjinu u Srbiji.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.05.2007.

09:59

Default images

Pripadnici bugarske manjine od države Srbije, ali i Brisela i Sofije, traže da Srbija poštuje zakone koje je donela, da bugarskoj manjini budu omogućeni školovanje na maternjem jeziku i službena upotreba bugarskog jezika pred organima vlasti, kao i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

Od Srbije se traži i da se ogradi od nekih postupaka iz prošlosti, da poštuje kulturni i nacionalni identitet Bugara, podstiče ekonomski razvoj tog kraja i stvara uslove za delovanje tržišne ekonomije i pravne države.

Traži se da opštini Bosilegrad budu vraćena sela Klisura, Božica i Topli Dol, koje su opštini Surdulica pripojene posle Drugog svetskog rata.

Od Bugarske se traži pomoć u obnavljaju nacionalnog identiteta, a od EU aktivno prisustvo i posmatranje položaja bugarske manjine u Srbiji.

Izjavu su potpisali Kulturno-informativni centar bugarske manjine, Matica Bugara u Srbiji i Demokratski savez Bugara, koji rade u Bosilegradu.

Agošton kritikovao Nacrt zakona o manjinskim savetima

Lider Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton kritikovao je Nacrt zakona o izboru manjinskih nacionalnih saveta jer u javnu raspravu nisu bili uključeni predstavnici političkih partija vojvođanskih Mađara.

Agošton je u otvorenom pismu direktoru Službe za ljudska i manjinska prava Petru Lađeviću ocenio da nije dovoljno što su u javnu raspravu bili uključeni predstavnici manjinskih nacionalnih saveta, za koje je kazao da su "u direktnoj materijalnoj zavisnosti od budžeta Srbije".

"Takav Vaš postupak, u stvari, ima za cilj da se ne obavi suštinska rasprava o Vašem predlogu zakona", ocenio je Agošton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: