Udarac kakav niko pre nije uspeo da zada Rusima, pojavili se i dokazi FOTO

Vojni analitičari S-400 opisuju kao jedan od najboljih sistema protivvazdušne obrane na svetu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2023.

08:33

Udarac kakav niko pre nije uspeo da zada Rusima, pojavili se i dokazi FOTO
Foto: Depositphotos, zaykinoleg.gmail.com

Na društvenim mrežama zadnjih dana kolaju fotografije iz kojih se može zaključiti da je prvi put od početka invazije uništen dio najnaprednijeg ruskog sistema PVO - S400 Trijumfa.

Prema fotografijama koje su navodno snimljene u ukrajinskoj oblasti Zaporožje, i to duboko iza ruskih linija (oko 60 km udaljenosti od fronta), čini se da je uništen lanser 5P85СМ2-01, inače deo sistema S-400, pišu ukrajinski mediji.

Da je reč o lanseru sistema S-400 smatra i Oryx, web stranica koja prikuplja otvorene izvore informacija o gubicima vojne tehnike u ratu u Ukrajini.

Fotografije uništenog lansera prvi put su počele kružiti još u novembru prošle godine, ali tada se pogrešno mislilo da je reč o delu starijeg PVO sistema S-300PM1. No, sad su se pojavili novi snimci prema kojima su administratori Tviter profila "Ukraine Weapons Tracker " zaključili da je ipak reč o lanseru sistema S-400. S-400 sistem primarno služi kao obrana od neprijateljskih borbenih aviona, bombardera i bespilotnih letelica, kao i balističkih i krstarećih projektila. Jedan S-400 sistem, između ostalog, ima komandno mesto, dva radara i 6 do 12 transportno-lansirnih vozila od koje svako može ispaliti po četiri rakete.

Sistem koristi i nekoliko tipova raketa, od kratkog do velikog dometa.

Vojni analitičari S-400 opisuju kao jedan od najboljih PVO sistema na svetu, a trenutno ga koriste Rusija, Belorusija, Kina, Indija i Turska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: