Sreda, 13.12.2006.

07:25

Niš bez novca za merenje zagađenja

Niš ne izdvaja ni dinar iz gradskog budžeta za merenje zagađenosti vazduha u gradu, koje je sve veće.

Izvor: B92

Default images

Sve veće zagađenje utiče na pojavu respiratornih i srčanih oboljenja i izaziva komplikacije u trudnoći, rezultati su dugogodišnjeg istraživanja Instituta za zaštitu zdravlja u Nišu. Vazduh je zagađen sumpordioksidom, čađu i teškim metalima. Zimi, kada nema vetra, Niš je danima u oblaku smoga.

Stanovnici ulica oko prometnih raskrsnica češće oboljevaju usled aerozagađenja i buke, pokazala su istraživanja Instituta, a najugroženija su deca.

Dragana Nikić sa Instituta za zaštitu zdravlja kaže da rezultati istraživanja pokazuju da i niske koncentracije imaju veliki uticaj na hospitalizaciju, pre svega od respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja, i na mortalitet i morbiditet.

Ona podseća na to da, za razliku od domaćeg zakona, Svetska zdravstvena organizacija ne daje preporuku za dozvoljenu granicu koncentracije čađi u vazduhu, smatrajući da i vrlo niske koncentracije negativno utiču na zdravlje i povezuju se s nastankom karcinoma.

Zagađenje vazduha meri se na samo dva mesta u gradu, što plaća resorno Ministarstvo. Grad je obustavio finansiranje merenja jer nema novca. U pojedinim novim naseljima kvalitet vazduha nikada nije kontrolisan.

Slobodan Maksimović iz Odseka za zaštitu životne sredine Skupštine Niša kaže da se ne radi o ozbiljnosti ili neozbiljnosti shvatanja, već da nije bilo sredstava.

Nišlijama ostaje da se nadaju da će odbornici ovog puta pristati na to da iz budžeta bude izdvojen novac za merenja i da će na osnovu rezultata biti donete preventivne mere za zaštitu od aerozagađenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: