Utorak, 31.10.2006.

19:54

CESID: Dva koraka unazad

Način na koji je organizovan i sproveden referendum vratio je Srbiju dva koraka unazad u kvalitetu sprovođenja izbora, ocenio CESID.

Izvor: Beta

Default images

Predstavnici CESID-a su na konferenciji za novinare ocenili da je referendum najlošije organizovan i sproveden u odnosu na sve izbore od 2000. godine i istakli da nije bilo potrebe za tim, jer bi građani i bez toga potvrdili ustav. Navedeno je i da je podela novca za kampanju bila u suprotnosti sa zakonom, a na to je upozorila i Transparentnost Srbija.

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević podsetio je da je procena tog centra da je 51,4 odsto građana Srbije glasalo za ustav i da nije dobro što je, zbog mnogih nepravilnosti, "bačena senka sumnje" na ceo proces donošenja ustava.

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković je među ključne probleme u sprovođenju referendumskog procesa naveo način na koji su političke partije podelile novac za kampanju, "koji je u potpunoj suprotnosti sa zakonom".

"Taj novac je iskorišćen za političku promociju", rekao je Vuković i ukazao da su se, direktno suprotno zakonu, stranke pod imenom reklamirale u elektronskim medijima.

On je naglasio da su istraživanja CESID-a dve nedelje ranije pokazala da je daleko veći broj ljudi planirao da izađe na referendum, a to što je odziv bio manji, pripisao je ponašanju stranaka.

Vuković je rekao da su partije odlučivale same i o formiranju izborne administracije, da je bila "jako loša komunikacija" republičke sa opštinskim komisijama i biračkim odborima, čiji je rad, kako je ocenio, "najlošiji od 2000. godine".

On je podsetio da su tokom referenduma uočene nepravilnosti - da na pojedinim biračkim mestima nije korišćen sprej, ni UV lampa, da se glasalo bez identifikacionih dokumenata i slično.

Među nepravilnosti predstavnici Centra nabrojali su i glasanje bez identifikacije, glasanje u ime članova porodice i zajedničko glasanje porodica iza paravana.

Vuković je najavio da će CESID insistirati, u saradnji sa OEBS-om i RIK-om, da se edukuju članovi biračkih odbora.

Obavestiti građane o novcu

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija ocenila je da bi sve političke partije trebalo da sačine i objave detaljne izveštaje i dokumentaciju, iz koje se može videti na koji način su utrošena referendumska sredstva.

Transparentnost Srbija je u saopštenju naglasila da bi izveštaji morali biti predstavljeni da bi se otklonile sve sumnje u zloupotrebu novca dobijenog iz budžeta.

Iz budžeta je za kampanju izdvojeno 150 miliona dinara, što je raspoređeno parlamentarnim strankama.

"S obzirom na to da odlukama o dodeli sredstava čiji je pravni osnov sporan, nije istovremeno uređen i postupak izveštavanja i kontrole, nije sprečena ni mogućnost da se taj novac koristi i za izborne svrhe", upozorila je Transparentnost Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: