Hrvatska udarila na Srbiju – stigao hitan odgovor

Hrvatska akademija nauka i umetnosti pozvala je na uslovljavanje ulaska Srbije u EU.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2022.

14:41

Hrvatska udarila na Srbiju – stigao hitan odgovor
Foto: Shutterstok/esfera

Oni su nazvali pitanja Jasenovca i kanonizacije Alojzija Stepinca "velikosrpskom propagandom", navodeći niz drugih neverovatnih uslova intoniranih mržnjom.

Uprkos iskustvu, članovi SANU zatečeni su primitivnim tonom mržnje u objavi HAZU "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, SANU nema iluzija da će se iko od onih u međunarodnoj zajednici koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrednostima oglasiti povodom ovog huškačkog političkog pamfleta, a da sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama "logora smrti", neće ulaziti u, kako su naveli, obezvređeni prostor replike sa onima koji besramno koriste izraz "jasenovački mit".

"Ali je dobro i korisno da znamo šta misle", zaključuje se u saopštenju SANU.

Akademici iz hrvatske akademije nauke i umetnosti usvojili su Dokument o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, vezano za ulazak zemalja regiona u Evropsku uniju.

Da bi Srbija nastavila proces evrointegracija, od naše zemlje se, kako je navedeno u tom dokumentu objavljenom na sajtu HAZU, zahteva da prestane sa "podsticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana uz odricanje od velikosrpske propagande (pitanje Bunjevaca, jezika, jasenovački mit, odnos prema bl. Alojziju Stepincu i dr.)".

Sa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu te aktualizovati "neodgodivi povratak hrvatskoga katastarskog teritorija i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske", navodi HAZU.

Traži se i zaštita prava hrvatske manjine u Srbiji, ali i "potreba definisanja položaja" Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

HAZU je, kako je prenela hrvatska agencija "Hina", taj dokument poslao u februaru predsedniku Hrvatske Zoranu Milanović, predsedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i predsedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: