Subota, 05.03.2022.

07:55

Uzalud upozorenja iz Rusije: I Finci i Šveđani spremni za NATO VIDEO

Finski predsednik Sauli Niniste kaže da je zemlja spremna da razmotri pitanje članstva u NATO.

Izvor: B92

Uzalud upozorenja iz Rusije: I Finci i Šveđani spremni za NATO VIDEO
EPA-EFE/TOMS KALNINS

"Situacija se promenila i u Finskoj i u Švedskoj. Po prvi put je većina ljudi, sudeći po anketama, za ulazak u NATO", rekao je Niniste i napomenuo da je Vlada spremna da o ovom pitanju razgovara sa parlamentom.

Istovremeno, i većina Šveđana podržava ulazak u NATO, prema istraživanju javnog mnjenja sprovedenom nakon ruske invazije na Ukrajinu. Švedska nije bila u ratu od 1814. godine i svoju spoljnu politiku zasnivala je na "neučestvovanju u vojnim savezima". Bila je neutralna u Drugom svetskom ratu i tokom Hladnog rata.

Anketa demokrata za Aftonbladet, međutim, pokazala je da 51 odsto Šveđana sada podržava pridruživanje NATO-u, u odnosu na 42 odsto u januaru. Protiv toga je 27 odsto ispitanika, u poređenju sa januarskih 37 odsto.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da su se ministri spoljnih poslova zemalja Severnoatlantske alijanse dogovorili da prošire saradnju sa Finskom i Švedskom, koje će učestvovati na svim sastancima bloka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: