Zovu ih u NATO, oni neće; "Ne pregovaramo"

Finska ne planira da se pridruži NATO-u, izjavio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Peka Havisto.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2022.

19:41

Zovu ih u NATO, oni neće;
EPA-EFE/NAINA HELEN JAAMA SWEDEN OUT

On je to rekao usred pojačanih bezbednosnih tenzija između njenih suseda Rusije i Ukrajine.

"Finska ne razgovara o pridruživanju NATO-u i nema takav plan u budućnosti... Bezbednosna politika Finske ostaje nepromenjena", rekao je Havisto novinarima na posle sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Francuskoj, prenela je agencija Rojters na svom sajtu.

Komentarišući upozorenje poljskog ministra spoljnih poslova da je Evropa bliža ratu nego što je bila u poslednjih 30 godina, Havisto je rekao da razume pritisak pod kojima su Ukrajina i Poljska zbog nagomilanih bezbednosnih tenzija na njihovim granicama.

"Ali nadam se da nismo u takvoj situaciji", rekao je Havisto.

Interesovanje Finske i Švedske za članstvo u NATO-u bilo je tema međunarodne rasprave ove nedelje dok su ruski i američki zvaničnici razgovarali o bezbednosnoj politici u Ženevi.

U četvrtak je američki državni sekretar Entoni Blinken nagovestio u intervjuu za MSNBC da Finska želi da se pridruži NATO-u nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao novinarima u sredu da će Rusija ulazak Finske u NATO smatrati "instrumentom konfrontacije".

I zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da će SAD biti spremne da razmotre zahtev Finske i Švedske za ulazak u NATO čim te zemlje izraze želju. Švedska i Finska nisu članice Alijanse, ali sarađuju sa njom kao partnerske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: