Ministar odbrane Izraela sastao se sa kraljem Jordana

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc sastao se danas u Amanu sa kraljem Jordana Abdulahom Drugimu okviru nastojanja da se poboljšaju odnosi dve zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 05.01.2022.

15:46

Ministar odbrane Izraela sastao se sa kraljem Jordana
Foto: EPA-EFE/ ATEF SAFADI

Gancov kabinet je naveo da se razgovaralo o bezbednosti i politici i da je Ganc "pozdravio širenje odnosa Jordana i aktuelne vlade Izraela".

U Jordanu je saopšteno da se razgovaralo "o potrebi održavnja zatišja na palestinskim teritorijama" i neophodnim merama da se postave osnove za mir između Izraela i Palestinaca.

Taj sastanak je deo obnovljenih veza Izraela i Jordana koje su bile napete dok je na čelu Izraela bio premijer Benjamin Netanjahu (Benyamin Netanyahu), a prethodnio mu je tajni sastanak prošle godine kralja Abdulaha i novog premijera Izraela Naftalija Beneta (Bennett) i odvojeni sastanak šefova diplomatija dve zemlje.

Izrael i Jordan sklopili su mirovni sporazum 1994. godine i održavaju bliske bezbednosne veze, ali su odnosi pogoršani zbog napetosti u Jerusalimu ispred džamije Al Akse gde često izbijaju sukobi palestinskih demonstranata i izraelske policije, izraelskog širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i dugotrajnog zastoja u mirovnom procesu.

I Jordan i Palestinci su se oštro protivili bliskoistočnom planu administracije bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na osnovu kog bi Izraelu bilo dopušteno da anektira trećinu Zapadne obale.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim i Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine od Jordana.

Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu na toj teritoriji koja bi obuhvatila i pojas Gaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: