Oglasile se UN o postupku Prištine: Nezakonito i neprimenljivo

Status persone non grata nije primenljiv na zaposlene u UN, izjavio je portpraol generalnog sekretara ove organizacije Stefan Dižarik.

Izvor: B92

Nedelja, 02.01.2022.

09:59

Oglasile se UN o postupku Prištine: Nezakonito i neprimenljivo
EPA-EFE/ JASON SZENES

Dižarik je tako promentarisao odluku kosovskih vlasti da proglasi kao neopželjnog na Kosovu i Metohiji ruskog diplomatu.

"Saznali smo da su kosovske vlasti proglasile za personu non grata zaposlenog u Misiji UN na Kosovu (UNMIK). Kosovske vlasti nisu dale misiji nikakvo zvanično objašnjenje u vezi sa ovom objavom", rekao je on.

Predstavnik generalnog sekretara je naglasio da doktrina persona non grata nije primenljiva na osoblje UN i nije predviđena Uredbom UNMIK-a 2000/47 (o statusu, privilegijama i imunitetu KFOR-a i UNMIK-a i njihovog osoblja na Kosovu).

Priština je 31. decembra proglasila zaposlenog u misiji UN iz Rusije za personu non grata zbog aktivnosti koje su navodno nespojive sa diplomatskim statusom.

Ambasada Rusije u Srbiji nazvala je ovu odluku provokacijom "preduzetom da bi se pridobila naklonost zapadnih mentora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: