Dunav (i opasnost) raste

Vodostaj se kod Bezdana približio granici od 650 centimetara, a u petak na subotu se očekuje vrh talasa od 720-740 centimetara.

Izvor: B92

Utorak, 04.04.2006.

09:42

Default images

U području od ulaska Dunava u Srbiju kod Bezdana do Bogojeva proglašene su mere vanredne odbrane od poplave. Direktor Vodoprivrednog preduzeća Zapadna Bačka Vladislav Milošev za B92 kaže da to znači uvođenje 24 sati dežurstva na nasipu i pojačanje pripravnosti svih merodavnih službi koje mogu biti angažovane u slučaju vanrednih prilika: "Sve strukture su stavljene u najviši stepen pripravnosti".

Dunav je kod Bezdana od juče viši za 36 centimetara, a prosečan vodostaj poslednjih dana raste više od 30 centimetara. Od petka, 31. marta, na toku Dunava od državne granice do Bogojeva na snazi su mere redovne odbrane od poplava, uvedene kada je vodostaj Dunava prešao pet metara.

Zbog prognoza da će narednih dana vodostaj doseći sedam metara, danas je u Vodoprivrednom preduzeću "Zapadna Bačka" održan sastanak kome su prisusvovali predstavnici Javnog preduzeća "Vode Vojvodine", vodoprivrednih preduzeća, civilne zaštine, vojske i opština Zapadnobačkog okruga. "Prema prognozama, talas kod Bezdana dostići će između 720 i 740 centimetara", rekao je direktor "Vode Vojvodine" Branislav Radanović.

Radanović je rekao da je najavljeno da će visok vodostaj Dunava potrajati duže, možda i do mesec dana. "Opasnost ja da na tako visok vodostaj dođe neki novi talas", kazao je Radanović.
Stanje kod Bezdana, crvena linija kritièni maksimum (hidmet.sr.gov.yu)
Šef odbrane od poplava Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" Mirko Galonja je rekao da bi Novi Sad mogao biti ozbiljno ugrožen, ukoliko nakon ovog talasa dodje do novog porasta vodostaja Dunava. On je kazao da je na nivou Novog Sada formiran Gradski štab za odbranu od poplava, koji će se starati o svim aktivnostima u odbrani od poplava. "Kulminacija poplavnog talasa kod Novog Sada očekuje se 10. aprila, kada će vodostaj iznositi 660 centimetara, što je već veoma visok vodostaj, koji polako ugrožava i branjeno područje", kazao je Galonja.

Vodostaji na Dunavu, Tisi i Tamišu su u porastu, a stagniraju na Savi, dok su na ostalim vodotocima u Srbiji u opadanju, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Srbije. U saopštenju se navodi da su vodostaji na rekama u Vojvodini pod uticajem velikih voda koje dolaze sa uzvodnog područja kao posledica otapanja snega, dok na pojedinim delovima teritorije Srbije probleme i dalje prave izuzetno visoki nivoi podzemnih voda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: