Utorak, 06.04.2021.

17:22

Burno u Sarajevu: "Odlazite, paraziti" FOTO

Više stotina građana danas je protestnom vožnjom i šetnjom od Železničke stanice do Parlamenta BiH, a zatim do Vlade FBiH jasno iskazalo nezadovoljstvo.

Izvor: klix.ba

Burno u  Sarajevu:
Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

Oni su nezadovoljni jer državna i federalna vlast nisu nabavile vakcine protiv koronavirusa.

Protesti su počeli okupljanjem na platou ispred Železničke stanice, odakle se kolona vozila uputila ka zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine. Tu su im se pridružili ostali građani, a u polusatnim protestima pozvali su državnu vlast da podnese ostavke, jer nije bila u stanju da nabavi vakcine za građane, čime su direktno ugroženi životi onih iz čijih džepova primaju visoke plate.
Tanjug/AP Photo/Kemal Softic
Potom se kolona vozila i građana uputila ka Pofalićima, odnosno ka zgradi Federalne vlade, gde su pozvali premijera Fadila Novalića i njegove ministre da odmah podnesu ostavke. Demonstranti su skandirali "Izlazite napolje", "Odlazite, paraziti", "Igrajte se države", "Fadile, lopove"...

Ogorčeni građani su pozvali i sugrađane u drugim delovima BiH da na ulicama iskažu nezadovoljstvo, jer smatraju da je davno pređena crvena linija i da političare nije briga ni za zdravlje ni za živote ljudi, već su bitni samo sami sebi, dok odgovaraju svojim stranačkim liderima, a ne narodu.

Organizatori protesta su ponovili zahteve, a to su ostavke kompletne Federalne vlade, kao i Veća ministara BiH zbog, kako se navodi, haosa u kojem svakog dana u proseku umire 50 sugrađana i zato što su nadležni pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se s pandemijom.
Tanjug/AP Photo/Kemal Softic
Datum koji su organizatori izabrali za održavanje protesta simboličan je, jer se danas obeležava Dan grada Sarajeva, a ovom prilikom organizatori su poručili da je na današnji dan BiH oslobođena jednih fašista (Drugi svetski rat op. a.) i da je vreme da se, kako kažu, danas oslobodi drugih.

Na listi njihovih zahteva nalazi se i imenovanje novog saziva Veća ministara BiH i Vlade FBiH, koja ima rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbu protiv pandemije koronavirusa, te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Za ispunjenje ovih zahteva postavljen je rok od sedam dana, dakle do 13. aprila 2021. godine, jer svaki dan je, kako navode, kockanje sa životima građana.

Organizatori su najavili i nove proteste ako se zahtevi ne ispune.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: