Zveckanje štrajkom u prosveti

Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine već je doneo odluku da sutra, prvog dana nove školske godine počne štrajk.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2005.

09:18

Default images

Da li će štrajk početi i u školama u centralnoj Srbiji znaće se posle sastanka sindikata prosvete sa predstavnicima Vlade Srbije, koji je u toku. Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine kao razlog za obustavu nastave navodi odbijanje ministarstava prosvete i finansija da potpišu poseban kolektivni ugovor i reše problem tehnološkog viška u prosveti.

S druge strane,  ministar prosvete i sporta Srbije Slobodan Vuksanović izjavio je da će školska godina sutra početi redovno i naglasio da ne vidi nikakve probleme ni raspoloženje medju prosvetnim radnicima da štrajkuju: "Ispunjeni su gotovo svi zahtevi sva tri sindikata, ne vidim nikakav problem u vezi sa prvim septembrom, zato što su svi svesni da moramo da budemo solidarni, da radimo zajedno, jer su okolnosti takve i sve što smo do sada uradili zapravo je neuobičajeno. Vlada je donela odluku da nema otpuštanja nijednog prosvetnog radnika".

Dinkić: Ne vidim razlog za štrajk

I ministar finansija Mlađan Dinkić ne vidi ni jedan ozbiljan razlog za štrajk prosvetnih radnika, jer su, kako kaže, sve odredbe kolektivnog ugovora usaglašene. Sindikati "Nezavisnost" i Samostalni sindikat prosvetnih radnika traže dogovor o preostalim spornim članovima kolektivnih ugovora koji se tiču iznosa naknada za minuli rad, zaštitu plata zaposlenih od inflacije i visinu otpremnina, a Unija prosvetnih radnika Srbije traži i višu cenu rada u prosveti: "Mogu da kažem da pregovora oko cene rada za ovu godinu neće biti, ali sam spreman da odmah krenem u pregovore oko cene rada za 2006. godinu i to ne samo sa sindikatima obrazovanja, već i sa svim drugim sindikatima koji su bilo u javnim preduzećima, bilo u državnoj upravi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: