Sreda, 31.08.2005.

09:18

Zveckanje štrajkom u prosveti

Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine već je doneo odluku da sutra, prvog dana nove školske godine počne štrajk.

Izvor: B92

Zveckanje štrajkom u prosveti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Ucenica treceg razreda gimnazije

pre 18 godina

Javljam se iz USA i o strajku sam cula jos kada sam zavrsavala skolu razredna nam je to stavila do znanja da se sprema nesto u septembru. Ovo sto se desava je sramota, ne razumem odakle im obraz da strajkuju a ono sto oni sami pruzaju je smesno. Imala sam prilike da vidim americko skolovanje, i shvatila sam zasto svi pokusavaju da uce skole negde u inostranstvu. Odgovor je jasan zato sto MOGU NESTO DA NAUCE za razliku od naseg skolstva. Prosvetari bi malo mogli da se zapitaju sta oni stvarno pruzaju ucenicima. Hocemo da udjemo u evropsku uniju a skole su nam 0. Za ovo sto se radi i ponavlja svake godine stvarno nemam reci, u skolu idem da bih nesto naucila a ne da bih gledala kako profesori strajkuju. Ako hoces da ti bude bolje moras i ti nesto da pruzis ne moze nista samo da padne sa neba. Vrlo sam ogorcena i besna i ozbiljno razmisljam sto pre da odem iz ove zemlje.

petar

pre 18 godina

Ko nece da radi, na biro!! Zaposlite strajkbrejkere i to je legalno sretstvo borbe izmedju poslodavca (u ovom slucaju drzava) i radnika koji nece da radi. Iz kapitalizma smo izgleda iskopirali samo sindikate i to u mnozini.

Zoran

pre 18 godina

Ironicno je poredjenje plata prosvetara sa privredom. Ljudi moji, prosvetari su visokoobrazovani ljudi, a ne NKV masinbravari i PKV pekari, a cak i oni bolje su placeni od profesora gimnazije!

nezavisna komisija

pre 18 godina

Prosvetari imaju resenja za sve probleme. Ali nema ko da ih slusa. Sve neznalica do neznalice. Koji li su profesori ucili te neznalice?

Hocu u prosvetu

pre 18 godina

S obzirom na to koliko vremena provode na poslu, koliko cesto imaju odmore i koliko extra novca zaradjuju na raznim rekreativnim nastavama, zatim uvaljujuci deci "kreativna pomagala" i casopise za ucenje, i na kraju uceci te iste ucenike na privatnim casovima, njihova primanja su izvaredna. Podsetimo da mnogi prosvetni radnici rade tek sa visom strucnom spremom, a da u ovoj zemlji ima mnogo kompletnijih intelektualaca koji daleko vise rade, a manje zaradjuju. Mislite o tome!!!!!

petar

pre 18 godina

Da li je neko video našeg ministra prosvete? Ja sve čekam njegovu ,,čudesnu formulu,,kojom je planirao da reši stanje u prosveti. Ali...njega nekako nema a i mi nekako sve brzo zaboravljamo. Pa trebalo bi da se on bori za situaciju u prosveti. On je odgovoran i za nastavu i za polozaj prosvetnih radnika. Ili bar da deci poželi srećan polazak u školu. Javite mi ako sam nešto propustio, možda ga je neko ipak video?

Krupanj

pre 18 godina

Nadam se da ćemo (bar u skorijoj budućnosti) dočekati da dođe 1. septembar i da školska godina počne na vreme, a da se ne preti štrajkom prosvetnih radnika.
Prosvetari sve manje rade, nastava je sve lošijeg kvaliteta, generacije učenika izlaze iz osnovnih i srednjih škola sa katastrofalno lošim znanjem, a oni svake godine prete i ucenjuju, traže povećanje plata. Zbog čega da im plate budu povećane?
Verovatno ne zbog toga što kad uđeš u neku školu ne znaš gde si došao. Učenici su kao raspuštena banda, i svi krive one druge, roditelji nastavnike, nastavnici roditelje.
U redu, dosta ima i toga kakvo vaspitanje deca ponesu iz porodice, ali bar u školi bi trebalo da se zna neki red, neka pravila ponašanja, da postoji neki autoritet!
A o tome kolko naša deca ponesu malo znanja ili gotovo ništa iz osnovnih i srednjih škola da se i ne govori!
I zato bi im bilo bolje da se više koncentrišu na svoj rad za koji su plaćeni, a malo manje da štrajkuju. Verujem da bi tada svima nama bilo bolje!

Glorija

pre 18 godina

Zaloso je sto se po ko zna koji put prosveta jedna od najodgovornijih profesija i buducnost dece koriste u dnevno politicke svrhe. Raspolazem pouzdanim podacima, da su se u mom mestu, pojedine skole kolektivno isclanile iz sindikata "Nezavisnost" onog trenutka kada je on postao sredstvo politicke borbe i sticanja licne koristi pojedinaca (nakon petooktobarskih promena). Postoje podaci da sindikati pod svojim clanstvom vode ljude kojima je davno po razlicitim osnovama prestao radni staz u prosveti (promena zaposlenja, odlazak u penziju...). Da li je prosvetnim radnicima od strane sindikata uopste objasnjeno koji bi bili motivi i ciljevi eventualnog strajka?

Cvetana Zrenjanin

pre 18 godina

Pa sta sada hoce? Malo im je rraspusta pa sada krecu u strajk da se malo odmore od odmora! Nisu oni navikli da rade samo vole da dobijaju kao sto i naredjuju roditeljima neduzna nase dece da im donose poklone. Dosta bre vise starjka naucite nesto decu! Ako oni nece da rade ima mladih nezaposlenih koji hoce da rade, pa gospodo strajkaci vi strajkujte i oslobodite radna mesta a pustite mlade koji hoce da rade!

Slobodanka

pre 18 godina

Gospoda prosvetari svake godine ucenjuju Vladu, kao da su oni jedini kojima trebaju veće plate. Dovoljno je onih koji bi se sa njima rado menjali, samo da više ne sede na birou za nezaposlene. Nažalost, najviše štete od njihovih štrajkova imaju deca, jer ih je mnogo izašlo iz škole, a da ne znaju ni šta su učili.

Lilijana

pre 18 godina

Razumem da su prosvetari u teskom polozaju, ali, zaboga, pa vecina nas je! Ima zaposlenih koji su u mnogo goroj situaiji nego oni, trenutno, a sva je prilika da ce tako i ostati. Cekali su 1. septembar. Mislim, stvarno su preterali.

anarhojapi

pre 18 godina

ma vid vraga...sindikalska stranka se povuce iz vlade i odmah skoci jedan sindikat i to bas onaj koji je najaktuelniji...
ako vlada potraje, cenim da ce se pred pocetak grejne sezone dici rudari...
a onda ce sindikat deda-mrazova da objavi strajk krajem decembra, da bi usledio iznenadni zahtev sindikata bozic-bata za revizijom kolektivnog ugovora sa amandmanima o srpskoj novoj godini...
sramota...

Subotica

pre 18 godina

Prosvetari, monopolist štrajkuju i ako imaju solidna primanja u odnosu na veliki broj ostalih zaposlenih u privredi. Zaposleni u privatnom sektoru ne stignu da štrajkuju jer imaju toliko posla da ne mogu da razmišljaju o štrajku. Oni koji ništa ne rade samo razmišljaju da nekako zloupotrebe strpljenje roditelja, a od tih roditelja uzimaju pare za privatne časove jer isti ti profesori ne objasne deci isto na času kao kod kuće. Dokle to i tako?
Dinkić jedini ima hrabrosti da kaže i uradi ono što je naj bolje za zemnju srbiju.

Slavica- Pozega

pre 18 godina

Smatram da su pretnje strajkom prosvetnih radnika u ovom trenutku odraz neozbiljnosti. Prosvetari bi ipak trebali da budu realni i da priznaju cinjenicu da su njihova mesecna primanja redovna i dosta pristojna u poredjenju sa ostalim zaposlenima u Srbiji. A sto se tice svih sindikata, nisam sigurna da iza svih njih stoji toliki broj zaposlenih u prosveti koliko oni to prikazuju u javnosti. Pitam se, da li je sindikat "Nezavisnost" oduzeo kolektivna isclanjenja?

Malbasa

pre 18 godina

Mislim da su plate prosvetara potpuno u skladu sa vremenom i društvom u kom živimo. Smeta mi što oni, kao obrazovan sloj društva, ovu činjevicu ne vide ili neće da je vide. Čak i ako bi im se izašlo u susret, verujem da bi im iskoro i to bilo malo. Mora da se zna gde je granice preko koje ne sme da se pređe. Potpuno podržavam ministra Dinkića i pozdravljam njegovu čvrstu i doslednu finansijsku politiku. On je taj koji treba da odredi koliko sredstava iz budžeta može da se izdvoji za prosvetu, a ne prosvetni radnici. Malo discipline i kompetetnosti u ovoj oblasti svakako neće da škodi.

Darko, Valjevo

pre 18 godina

Smatram da je Ministar Dinkić potpuno u pravu što neće uopšte da razgovara sa prosvetarima o povećanju zarada do kraja 2005, mislim da su prosvetari sebe precenili u odnosu na situaciju u zemlji....

strahota

pre 18 godina

A koliko to sindikata u prosveti ima? Ima vise sindikate nego zaposlenih. To je generalni problem u svim delatnostima. Svaki predsednik sindikata gleda svoj interes. Kada krenu najave za strajk, svako gleda koliko moze da zaradi, od stanova, kola...Evo isti problem se sada i u Poljskoj javlja.. previse sindikata i manje brige za zaposlene. A prosvetari svake godine istu pricu pricaju. Pa nisu oni jedini u Srbiji, sta je sa 900 hiljada nezaposlenih? Ako im se ne svidja lepo na biro.. ima ko ce da radi.

JK

pre 18 godina

Sta vise hoce ti prosvetari, koji kvalitet oni uopste nude kada je 95% njih pokazuje nervozu, razne frustracije, a da ne govorim da pedagozi vise ne postoje!

Profesor

pre 18 godina

Cak i da do strajka dodje, on sada nebi imao pravi efekat. Pravo vreme za strajk je jun. Pa, ako se zahtevi ne ispune - nema zakljucenih ocena, nema svedocanstava, nema diploma, nema konkursa, nema prijemnih ispita, nema upisa, nema nicega. Ovako, koga je uopste briga da li ce skola poceti prvog septembra ili oktobra?

nezavisna komisija

pre 18 godina

Prosvetari i medicinari strajkuju toliko cesto da ce im to postati osnovno zanimanje. Stvarno su "eksperti" za strajk. Eto i oni bi mogli nekog nesto da nauce.

nezavisna komisija

pre 18 godina

Prosvetari i medicinari strajkuju toliko cesto da ce im to postati osnovno zanimanje. Stvarno su "eksperti" za strajk. Eto i oni bi mogli nekog nesto da nauce.

Profesor

pre 18 godina

Cak i da do strajka dodje, on sada nebi imao pravi efekat. Pravo vreme za strajk je jun. Pa, ako se zahtevi ne ispune - nema zakljucenih ocena, nema svedocanstava, nema diploma, nema konkursa, nema prijemnih ispita, nema upisa, nema nicega. Ovako, koga je uopste briga da li ce skola poceti prvog septembra ili oktobra?

strahota

pre 18 godina

A koliko to sindikata u prosveti ima? Ima vise sindikate nego zaposlenih. To je generalni problem u svim delatnostima. Svaki predsednik sindikata gleda svoj interes. Kada krenu najave za strajk, svako gleda koliko moze da zaradi, od stanova, kola...Evo isti problem se sada i u Poljskoj javlja.. previse sindikata i manje brige za zaposlene. A prosvetari svake godine istu pricu pricaju. Pa nisu oni jedini u Srbiji, sta je sa 900 hiljada nezaposlenih? Ako im se ne svidja lepo na biro.. ima ko ce da radi.

JK

pre 18 godina

Sta vise hoce ti prosvetari, koji kvalitet oni uopste nude kada je 95% njih pokazuje nervozu, razne frustracije, a da ne govorim da pedagozi vise ne postoje!

Subotica

pre 18 godina

Prosvetari, monopolist štrajkuju i ako imaju solidna primanja u odnosu na veliki broj ostalih zaposlenih u privredi. Zaposleni u privatnom sektoru ne stignu da štrajkuju jer imaju toliko posla da ne mogu da razmišljaju o štrajku. Oni koji ništa ne rade samo razmišljaju da nekako zloupotrebe strpljenje roditelja, a od tih roditelja uzimaju pare za privatne časove jer isti ti profesori ne objasne deci isto na času kao kod kuće. Dokle to i tako?
Dinkić jedini ima hrabrosti da kaže i uradi ono što je naj bolje za zemnju srbiju.

anarhojapi

pre 18 godina

ma vid vraga...sindikalska stranka se povuce iz vlade i odmah skoci jedan sindikat i to bas onaj koji je najaktuelniji...
ako vlada potraje, cenim da ce se pred pocetak grejne sezone dici rudari...
a onda ce sindikat deda-mrazova da objavi strajk krajem decembra, da bi usledio iznenadni zahtev sindikata bozic-bata za revizijom kolektivnog ugovora sa amandmanima o srpskoj novoj godini...
sramota...

Malbasa

pre 18 godina

Mislim da su plate prosvetara potpuno u skladu sa vremenom i društvom u kom živimo. Smeta mi što oni, kao obrazovan sloj društva, ovu činjevicu ne vide ili neće da je vide. Čak i ako bi im se izašlo u susret, verujem da bi im iskoro i to bilo malo. Mora da se zna gde je granice preko koje ne sme da se pređe. Potpuno podržavam ministra Dinkića i pozdravljam njegovu čvrstu i doslednu finansijsku politiku. On je taj koji treba da odredi koliko sredstava iz budžeta može da se izdvoji za prosvetu, a ne prosvetni radnici. Malo discipline i kompetetnosti u ovoj oblasti svakako neće da škodi.

Slavica- Pozega

pre 18 godina

Smatram da su pretnje strajkom prosvetnih radnika u ovom trenutku odraz neozbiljnosti. Prosvetari bi ipak trebali da budu realni i da priznaju cinjenicu da su njihova mesecna primanja redovna i dosta pristojna u poredjenju sa ostalim zaposlenima u Srbiji. A sto se tice svih sindikata, nisam sigurna da iza svih njih stoji toliki broj zaposlenih u prosveti koliko oni to prikazuju u javnosti. Pitam se, da li je sindikat "Nezavisnost" oduzeo kolektivna isclanjenja?

Darko, Valjevo

pre 18 godina

Smatram da je Ministar Dinkić potpuno u pravu što neće uopšte da razgovara sa prosvetarima o povećanju zarada do kraja 2005, mislim da su prosvetari sebe precenili u odnosu na situaciju u zemlji....

Lilijana

pre 18 godina

Razumem da su prosvetari u teskom polozaju, ali, zaboga, pa vecina nas je! Ima zaposlenih koji su u mnogo goroj situaiji nego oni, trenutno, a sva je prilika da ce tako i ostati. Cekali su 1. septembar. Mislim, stvarno su preterali.

Krupanj

pre 18 godina

Nadam se da ćemo (bar u skorijoj budućnosti) dočekati da dođe 1. septembar i da školska godina počne na vreme, a da se ne preti štrajkom prosvetnih radnika.
Prosvetari sve manje rade, nastava je sve lošijeg kvaliteta, generacije učenika izlaze iz osnovnih i srednjih škola sa katastrofalno lošim znanjem, a oni svake godine prete i ucenjuju, traže povećanje plata. Zbog čega da im plate budu povećane?
Verovatno ne zbog toga što kad uđeš u neku školu ne znaš gde si došao. Učenici su kao raspuštena banda, i svi krive one druge, roditelji nastavnike, nastavnici roditelje.
U redu, dosta ima i toga kakvo vaspitanje deca ponesu iz porodice, ali bar u školi bi trebalo da se zna neki red, neka pravila ponašanja, da postoji neki autoritet!
A o tome kolko naša deca ponesu malo znanja ili gotovo ništa iz osnovnih i srednjih škola da se i ne govori!
I zato bi im bilo bolje da se više koncentrišu na svoj rad za koji su plaćeni, a malo manje da štrajkuju. Verujem da bi tada svima nama bilo bolje!

Slobodanka

pre 18 godina

Gospoda prosvetari svake godine ucenjuju Vladu, kao da su oni jedini kojima trebaju veće plate. Dovoljno je onih koji bi se sa njima rado menjali, samo da više ne sede na birou za nezaposlene. Nažalost, najviše štete od njihovih štrajkova imaju deca, jer ih je mnogo izašlo iz škole, a da ne znaju ni šta su učili.

Glorija

pre 18 godina

Zaloso je sto se po ko zna koji put prosveta jedna od najodgovornijih profesija i buducnost dece koriste u dnevno politicke svrhe. Raspolazem pouzdanim podacima, da su se u mom mestu, pojedine skole kolektivno isclanile iz sindikata "Nezavisnost" onog trenutka kada je on postao sredstvo politicke borbe i sticanja licne koristi pojedinaca (nakon petooktobarskih promena). Postoje podaci da sindikati pod svojim clanstvom vode ljude kojima je davno po razlicitim osnovama prestao radni staz u prosveti (promena zaposlenja, odlazak u penziju...). Da li je prosvetnim radnicima od strane sindikata uopste objasnjeno koji bi bili motivi i ciljevi eventualnog strajka?

Cvetana Zrenjanin

pre 18 godina

Pa sta sada hoce? Malo im je rraspusta pa sada krecu u strajk da se malo odmore od odmora! Nisu oni navikli da rade samo vole da dobijaju kao sto i naredjuju roditeljima neduzna nase dece da im donose poklone. Dosta bre vise starjka naucite nesto decu! Ako oni nece da rade ima mladih nezaposlenih koji hoce da rade, pa gospodo strajkaci vi strajkujte i oslobodite radna mesta a pustite mlade koji hoce da rade!

petar

pre 18 godina

Da li je neko video našeg ministra prosvete? Ja sve čekam njegovu ,,čudesnu formulu,,kojom je planirao da reši stanje u prosveti. Ali...njega nekako nema a i mi nekako sve brzo zaboravljamo. Pa trebalo bi da se on bori za situaciju u prosveti. On je odgovoran i za nastavu i za polozaj prosvetnih radnika. Ili bar da deci poželi srećan polazak u školu. Javite mi ako sam nešto propustio, možda ga je neko ipak video?

Hocu u prosvetu

pre 18 godina

S obzirom na to koliko vremena provode na poslu, koliko cesto imaju odmore i koliko extra novca zaradjuju na raznim rekreativnim nastavama, zatim uvaljujuci deci "kreativna pomagala" i casopise za ucenje, i na kraju uceci te iste ucenike na privatnim casovima, njihova primanja su izvaredna. Podsetimo da mnogi prosvetni radnici rade tek sa visom strucnom spremom, a da u ovoj zemlji ima mnogo kompletnijih intelektualaca koji daleko vise rade, a manje zaradjuju. Mislite o tome!!!!!

nezavisna komisija

pre 18 godina

Prosvetari imaju resenja za sve probleme. Ali nema ko da ih slusa. Sve neznalica do neznalice. Koji li su profesori ucili te neznalice?

Zoran

pre 18 godina

Ironicno je poredjenje plata prosvetara sa privredom. Ljudi moji, prosvetari su visokoobrazovani ljudi, a ne NKV masinbravari i PKV pekari, a cak i oni bolje su placeni od profesora gimnazije!

petar

pre 18 godina

Ko nece da radi, na biro!! Zaposlite strajkbrejkere i to je legalno sretstvo borbe izmedju poslodavca (u ovom slucaju drzava) i radnika koji nece da radi. Iz kapitalizma smo izgleda iskopirali samo sindikate i to u mnozini.

Ucenica treceg razreda gimnazije

pre 18 godina

Javljam se iz USA i o strajku sam cula jos kada sam zavrsavala skolu razredna nam je to stavila do znanja da se sprema nesto u septembru. Ovo sto se desava je sramota, ne razumem odakle im obraz da strajkuju a ono sto oni sami pruzaju je smesno. Imala sam prilike da vidim americko skolovanje, i shvatila sam zasto svi pokusavaju da uce skole negde u inostranstvu. Odgovor je jasan zato sto MOGU NESTO DA NAUCE za razliku od naseg skolstva. Prosvetari bi malo mogli da se zapitaju sta oni stvarno pruzaju ucenicima. Hocemo da udjemo u evropsku uniju a skole su nam 0. Za ovo sto se radi i ponavlja svake godine stvarno nemam reci, u skolu idem da bih nesto naucila a ne da bih gledala kako profesori strajkuju. Ako hoces da ti bude bolje moras i ti nesto da pruzis ne moze nista samo da padne sa neba. Vrlo sam ogorcena i besna i ozbiljno razmisljam sto pre da odem iz ove zemlje.

nezavisna komisija

pre 18 godina

Prosvetari i medicinari strajkuju toliko cesto da ce im to postati osnovno zanimanje. Stvarno su "eksperti" za strajk. Eto i oni bi mogli nekog nesto da nauce.

Profesor

pre 18 godina

Cak i da do strajka dodje, on sada nebi imao pravi efekat. Pravo vreme za strajk je jun. Pa, ako se zahtevi ne ispune - nema zakljucenih ocena, nema svedocanstava, nema diploma, nema konkursa, nema prijemnih ispita, nema upisa, nema nicega. Ovako, koga je uopste briga da li ce skola poceti prvog septembra ili oktobra?

strahota

pre 18 godina

A koliko to sindikata u prosveti ima? Ima vise sindikate nego zaposlenih. To je generalni problem u svim delatnostima. Svaki predsednik sindikata gleda svoj interes. Kada krenu najave za strajk, svako gleda koliko moze da zaradi, od stanova, kola...Evo isti problem se sada i u Poljskoj javlja.. previse sindikata i manje brige za zaposlene. A prosvetari svake godine istu pricu pricaju. Pa nisu oni jedini u Srbiji, sta je sa 900 hiljada nezaposlenih? Ako im se ne svidja lepo na biro.. ima ko ce da radi.

JK

pre 18 godina

Sta vise hoce ti prosvetari, koji kvalitet oni uopste nude kada je 95% njih pokazuje nervozu, razne frustracije, a da ne govorim da pedagozi vise ne postoje!

Subotica

pre 18 godina

Prosvetari, monopolist štrajkuju i ako imaju solidna primanja u odnosu na veliki broj ostalih zaposlenih u privredi. Zaposleni u privatnom sektoru ne stignu da štrajkuju jer imaju toliko posla da ne mogu da razmišljaju o štrajku. Oni koji ništa ne rade samo razmišljaju da nekako zloupotrebe strpljenje roditelja, a od tih roditelja uzimaju pare za privatne časove jer isti ti profesori ne objasne deci isto na času kao kod kuće. Dokle to i tako?
Dinkić jedini ima hrabrosti da kaže i uradi ono što je naj bolje za zemnju srbiju.

anarhojapi

pre 18 godina

ma vid vraga...sindikalska stranka se povuce iz vlade i odmah skoci jedan sindikat i to bas onaj koji je najaktuelniji...
ako vlada potraje, cenim da ce se pred pocetak grejne sezone dici rudari...
a onda ce sindikat deda-mrazova da objavi strajk krajem decembra, da bi usledio iznenadni zahtev sindikata bozic-bata za revizijom kolektivnog ugovora sa amandmanima o srpskoj novoj godini...
sramota...

Malbasa

pre 18 godina

Mislim da su plate prosvetara potpuno u skladu sa vremenom i društvom u kom živimo. Smeta mi što oni, kao obrazovan sloj društva, ovu činjevicu ne vide ili neće da je vide. Čak i ako bi im se izašlo u susret, verujem da bi im iskoro i to bilo malo. Mora da se zna gde je granice preko koje ne sme da se pređe. Potpuno podržavam ministra Dinkića i pozdravljam njegovu čvrstu i doslednu finansijsku politiku. On je taj koji treba da odredi koliko sredstava iz budžeta može da se izdvoji za prosvetu, a ne prosvetni radnici. Malo discipline i kompetetnosti u ovoj oblasti svakako neće da škodi.

Slavica- Pozega

pre 18 godina

Smatram da su pretnje strajkom prosvetnih radnika u ovom trenutku odraz neozbiljnosti. Prosvetari bi ipak trebali da budu realni i da priznaju cinjenicu da su njihova mesecna primanja redovna i dosta pristojna u poredjenju sa ostalim zaposlenima u Srbiji. A sto se tice svih sindikata, nisam sigurna da iza svih njih stoji toliki broj zaposlenih u prosveti koliko oni to prikazuju u javnosti. Pitam se, da li je sindikat "Nezavisnost" oduzeo kolektivna isclanjenja?

Darko, Valjevo

pre 18 godina

Smatram da je Ministar Dinkić potpuno u pravu što neće uopšte da razgovara sa prosvetarima o povećanju zarada do kraja 2005, mislim da su prosvetari sebe precenili u odnosu na situaciju u zemlji....

Lilijana

pre 18 godina

Razumem da su prosvetari u teskom polozaju, ali, zaboga, pa vecina nas je! Ima zaposlenih koji su u mnogo goroj situaiji nego oni, trenutno, a sva je prilika da ce tako i ostati. Cekali su 1. septembar. Mislim, stvarno su preterali.

Krupanj

pre 18 godina

Nadam se da ćemo (bar u skorijoj budućnosti) dočekati da dođe 1. septembar i da školska godina počne na vreme, a da se ne preti štrajkom prosvetnih radnika.
Prosvetari sve manje rade, nastava je sve lošijeg kvaliteta, generacije učenika izlaze iz osnovnih i srednjih škola sa katastrofalno lošim znanjem, a oni svake godine prete i ucenjuju, traže povećanje plata. Zbog čega da im plate budu povećane?
Verovatno ne zbog toga što kad uđeš u neku školu ne znaš gde si došao. Učenici su kao raspuštena banda, i svi krive one druge, roditelji nastavnike, nastavnici roditelje.
U redu, dosta ima i toga kakvo vaspitanje deca ponesu iz porodice, ali bar u školi bi trebalo da se zna neki red, neka pravila ponašanja, da postoji neki autoritet!
A o tome kolko naša deca ponesu malo znanja ili gotovo ništa iz osnovnih i srednjih škola da se i ne govori!
I zato bi im bilo bolje da se više koncentrišu na svoj rad za koji su plaćeni, a malo manje da štrajkuju. Verujem da bi tada svima nama bilo bolje!

Slobodanka

pre 18 godina

Gospoda prosvetari svake godine ucenjuju Vladu, kao da su oni jedini kojima trebaju veće plate. Dovoljno je onih koji bi se sa njima rado menjali, samo da više ne sede na birou za nezaposlene. Nažalost, najviše štete od njihovih štrajkova imaju deca, jer ih je mnogo izašlo iz škole, a da ne znaju ni šta su učili.

Glorija

pre 18 godina

Zaloso je sto se po ko zna koji put prosveta jedna od najodgovornijih profesija i buducnost dece koriste u dnevno politicke svrhe. Raspolazem pouzdanim podacima, da su se u mom mestu, pojedine skole kolektivno isclanile iz sindikata "Nezavisnost" onog trenutka kada je on postao sredstvo politicke borbe i sticanja licne koristi pojedinaca (nakon petooktobarskih promena). Postoje podaci da sindikati pod svojim clanstvom vode ljude kojima je davno po razlicitim osnovama prestao radni staz u prosveti (promena zaposlenja, odlazak u penziju...). Da li je prosvetnim radnicima od strane sindikata uopste objasnjeno koji bi bili motivi i ciljevi eventualnog strajka?

Cvetana Zrenjanin

pre 18 godina

Pa sta sada hoce? Malo im je rraspusta pa sada krecu u strajk da se malo odmore od odmora! Nisu oni navikli da rade samo vole da dobijaju kao sto i naredjuju roditeljima neduzna nase dece da im donose poklone. Dosta bre vise starjka naucite nesto decu! Ako oni nece da rade ima mladih nezaposlenih koji hoce da rade, pa gospodo strajkaci vi strajkujte i oslobodite radna mesta a pustite mlade koji hoce da rade!

petar

pre 18 godina

Da li je neko video našeg ministra prosvete? Ja sve čekam njegovu ,,čudesnu formulu,,kojom je planirao da reši stanje u prosveti. Ali...njega nekako nema a i mi nekako sve brzo zaboravljamo. Pa trebalo bi da se on bori za situaciju u prosveti. On je odgovoran i za nastavu i za polozaj prosvetnih radnika. Ili bar da deci poželi srećan polazak u školu. Javite mi ako sam nešto propustio, možda ga je neko ipak video?

Hocu u prosvetu

pre 18 godina

S obzirom na to koliko vremena provode na poslu, koliko cesto imaju odmore i koliko extra novca zaradjuju na raznim rekreativnim nastavama, zatim uvaljujuci deci "kreativna pomagala" i casopise za ucenje, i na kraju uceci te iste ucenike na privatnim casovima, njihova primanja su izvaredna. Podsetimo da mnogi prosvetni radnici rade tek sa visom strucnom spremom, a da u ovoj zemlji ima mnogo kompletnijih intelektualaca koji daleko vise rade, a manje zaradjuju. Mislite o tome!!!!!

nezavisna komisija

pre 18 godina

Prosvetari imaju resenja za sve probleme. Ali nema ko da ih slusa. Sve neznalica do neznalice. Koji li su profesori ucili te neznalice?

Zoran

pre 18 godina

Ironicno je poredjenje plata prosvetara sa privredom. Ljudi moji, prosvetari su visokoobrazovani ljudi, a ne NKV masinbravari i PKV pekari, a cak i oni bolje su placeni od profesora gimnazije!

petar

pre 18 godina

Ko nece da radi, na biro!! Zaposlite strajkbrejkere i to je legalno sretstvo borbe izmedju poslodavca (u ovom slucaju drzava) i radnika koji nece da radi. Iz kapitalizma smo izgleda iskopirali samo sindikate i to u mnozini.

Ucenica treceg razreda gimnazije

pre 18 godina

Javljam se iz USA i o strajku sam cula jos kada sam zavrsavala skolu razredna nam je to stavila do znanja da se sprema nesto u septembru. Ovo sto se desava je sramota, ne razumem odakle im obraz da strajkuju a ono sto oni sami pruzaju je smesno. Imala sam prilike da vidim americko skolovanje, i shvatila sam zasto svi pokusavaju da uce skole negde u inostranstvu. Odgovor je jasan zato sto MOGU NESTO DA NAUCE za razliku od naseg skolstva. Prosvetari bi malo mogli da se zapitaju sta oni stvarno pruzaju ucenicima. Hocemo da udjemo u evropsku uniju a skole su nam 0. Za ovo sto se radi i ponavlja svake godine stvarno nemam reci, u skolu idem da bih nesto naucila a ne da bih gledala kako profesori strajkuju. Ako hoces da ti bude bolje moras i ti nesto da pruzis ne moze nista samo da padne sa neba. Vrlo sam ogorcena i besna i ozbiljno razmisljam sto pre da odem iz ove zemlje.