Diplomatija, pa vojska, pa...

Zamenik ministra spoljnih poslova SCG kaže da je Crna Gora spremna da kad postane nezavisna formira diplomatsku mrežu.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 15.08.2005.

12:02

Default images

Prema rečima Predraga Bokšvića, nova crnogorska diplomatija pokrila bi sve ključne pozicije u svetu: "Na tim pozicijama su već sada odgovorni ljudi koji zastupaju crnogorske interese. U slučaju nezavisnosti, Crna Gora bi apsolutno našla kadrove i sredstva da odmah odgovore njenim potrebama."

On je, kako prenosi Glas Amerike, precizirao da ne očekuje "nikakve sporove sa zvaničnim Beogradom" u pogledu podele diplomatskih predstavništava.

Crna Gora treba da ima vojsku

Istovremeno, general u penziji Radosav Martinović ocenjuje da Crna Gora treba da ima svoju vojsku, sa oko 3.000 ljudi.

Martinović je za današnju podgoričku "Pobjedu" kazao da reforma Vojske Srbije i Crne Gore nije zadovoljavajuća i da bi zato trebalo formirati dve posebne vojske. On je dodao da bi osnovu za formiranje crnogorske vojske činili postojeći sazivi Vojske Srbije i Crne Gore locirani u Crnoj Gori i posebne jedinice crnogorske policije.

Prema ocenama Martinovića, u crnogorskoj vojsci bi bilo 400 oficira, 900 podoficira, 200 civilnih službenika, 1.200 vojnika i mornara na ugovoru, kao i 400 regruta. On je dodao da bi taj broj regruta bio aktuelan samo do prelaska na potpuno profesionalnu vojsku, nakon čega bi se za toliko povećao broj vojnika i mornara na ugovoru. Vojni rok bi, u tom periodu, trajao dva meseca i realizovao bi se u četiri godišnja ciklusa. Regrutima bi se takođe, nudile i četiri mogućnosti - služenje u vojnim institucijama sa i bez oružja, civilno služenje i otkup vojnog roka. Od 2007. godine bila bi ukinuta vojna obaveza, a ostala bi građanska koja bi se ispunjavala u sektoru civilne bezbednosti, kazao je Martinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: