Turska upozorena

Turska je danas dobila još jedno upozorenje od EU nakon što je najavila da će njen istraživački brod Javuz nastaviti sa operacijama u spornim vodama Mediterana.

Izvor: B92

Nedelja, 16.08.2020.

19:24

Turska upozorena
Ilustracija: EPA/MIKE NELSON

Brod Javuz biće u pratnji još tri turska broda, iako se u upozoprenju iz EU kaže da se "svi brodovi nedvosmisleno upozoravaju da ne plove u tom području", preneo je Rojters.

Spor između Turske i Grčke intenziviran je proteklih nedelja zbog prava na istraživanje nalazišta nafte i gasa u Mediterana, čak je prošle nedelje došlo i do manjeg sudara između grčkih i turskih brodova.

"Turski planovi za istraživanje naftnih rezervi u Mediteranu odnose se i na delove morskog pojasa koji pripada Egiptu, odnosno Kipru i to dodatno podiže tenzije", upozorio je evropski šef diplomatije Žozep Borel i pozvao Tursku da bez odlaganja obustavi sve aktivnosti u tom delu Mediterana i počne dijalog.

"Ova akcija je podriva napore za obnavljanje dijaloga i pregovora i postizanje deeskalacije, što je jedini put ka stabilnosti i trajnim rešenjima", naveo je Borel u izjavi koju je prenela diplomatska služba EU (EEAS).

Turski predsednik Erdogan je juče izjavio da jezik pretnji i sankcija "neće odvratiti Tursku" da zaštiti svoja zakonska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: