Kroz tužbu do istine

Nataša Kandić očekuje da će krivična prijava, koju je podneo Tomislav Nikolić, dovesti do pomaka u razjašnjavanju događaja u Antinu 1991.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2005.

08:16

Default images

Naime, Nikolić je tužio direktorku Fonda za humanitarno pravo jer je, gostujući u "Kažiprstu" Radija B92 pre dve nedelje, rekla "da postoje podaci o tome da je Tomislav Nikolić itekako bio u situacijama sa oružjem i da su neki civili u Antinu stradali od njegove ruke". Fond za humanitarno pravo je zatim saopštio da je oko 50 staraca ubijeno u Antinu u novembru i decembru 1991.

Tužilaštvo za ratne zločine otvorilo je pretkrivični postupak, a "suđenje je jedini način da se dođe do dokumentacije koja je trenutno u posedu vojnih službi bezbednosti", kaže Nataša Kandić i dodaje: "Mislim da Antin više neće moći da bude gurnut u stranu i da o tim događajima pričamo kao o neverovatnim ili o nečemu što se ne može dokazati. Sve je dokazivo, čak i u situaciji, kao u Srbiji, kada institucije, počevši od premijera, MUP-a, direktora BIA-e, zatim vijnih agencija, Ministarstva odbrane, pa čak uključujući i Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom, kao da su svi odreda ustali u odbranu Tomislava Nikolića."

Nikolić, koji je kao dobrovoljac bio na ratištu u Hrvatskoj, podneo je krivičnu prijavu i protiv glavnog i odgovornog urednika B92 Verana Matića zbog "širenja lažnih vesti". "Svako ima pravo da podnese krivičnu prijavu ako smatra da postoji krivično delo, ali je važna reakcija nadležnih organa, a ne samo podnošenje krivične prijave", kaže pravni zastupnik B92, Slobodan Kremenjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: